SAVRŠEN DORUČAK Kaša od griza po maminom receptu – bez grudvica

Kako napraviti veoma nežnu kremastu kašu kojom nas je mama hranila u detinjstvu?

Kako napraviti veoma nežnu kremastu kašu kojom nas je mama hranila u detinjstvu?

Griz je verovatno jedini koji se najbolje kuva samo u mleku. Kuvanje na vodi je manje kalorično, ali ne tako ukusno.

Ako vam se mleko čini previše masnim, onda ga možete razblažiti prokuvanom vodom.

Važno je znati još jednu osobinu kuvanja. Što je više tečnosti, to će se ispostaviti tečnija kaša. Ako preterajte sa žitaricama – dobijete gustu kašu sa grudvicama.

Za 500 mililitara mleka dovoljno je staviti samo tri kašike žitarica. U ovom slučaju, žitarice treba sipati već u ključalo mleko, prethodno posoliti i zasladiti. Ali nemojte sipati kašikom – već, na primer, iz kese, odrežite vrh i izlijte griz u tankom mlazu. To se mora učiniti uz stalno mešanje mleka.

Pet minuta – i kaša je spremna! Komad putera će joj dodati nežnost, a sveže bobice ili džem će dodati slatkoću i aromu.

Ako želite da dobijete gušću kašu, ali bez grudvica, onda nakon što je kuvana ostavite da odstoji 15 minuta ispod poklopca.

Ostavite komentar