SIGURAN ZNAK DA SIPATE PREVIŠE DETERDŽENTA ZA PRANJE To može uništiti vašu mašinu za veš, tačno ovoliko je dovoljno

Višak deterdženta ili praška oštećuje mašinu i čini veš krutim, a takođe može doći do iritacije kože ili pojave alergija ukoliko ga ne isperemo dobro.

Ukoliko je veš, nakon što ga izvadite iz mašine, krut i grub na dodir, znači da verovatno koristite više deterdženta nego što je potrebno.

Mogući problemi

Uklonićete prljavštinu s veša, ali će se tkanina brže i lakše istrošiti, boja će nestati, a odeća će postati neudobna za nošenje. Ujedno možete dobiti i alergijsku infekciju. Sipate li više deterdženta u mašinu, stvoriće se više pene, a veš će se zalepiti jedan za drugi i neće moći dobro da se opere. Pritom će se na odeći videti tragovi deterdženta.

Uz sve to rizikujete i kvar uređaja, jer se višak stvrdnutog deterdženta teško otapa, pa će se teže izvući iz mašine, a može se dogoditi i da se komadići nakupe u odvodnom crevu i zato je vrlo važno obratiti pažnju na to koliko deterdženta dodajete.

Ako veš nije previše prljav, dovoljne su dve kašike deterdženta, preporučuje Jutarnji.hr.

Ako odeću perete ručno, trebaće vam puno manje, a sve zavisi od kvaliteta deterdženta koji koristite, jer koncentrati imaju jaču moć pranja i uopšteno su dvostruko jači od običnog praška, što znači da bi trebalo da koristite dvostruko manje nego što biste učinili da koristite obični deterdžent.

Kako ukloniti višak deterdženta?

Kako biste izbegli iritaciju kože, potrebno je da uklonite višak koji je ostao na vešu.

Potopite veš u vodu u koju ste dodali šolju sirćeta (pomoći će da se višak deterdženta brže i lakše ukloni iz veša), zatim istrljajte vidljive tragove i ostavite veš sat vremena u rastvoru.

Nakon toga stavite veš u mašinu i uključite samo na ispiranje.

Ostavite komentar