ŠTA JE UPLAKANA SMOKVA? Omiljeno kućno drvo koje je nežno i svako ga voli (VIDEO)

Fikus Bendžamin je definitivno najvoljenija kućna biljka i nije bez razloga. Otmeno drvo sa lepršavim nežnim listovima, krasi svaki dom

Fikus Bendžamin, takođe poznat i kao “uplakana smokva” je idealna dekorativna biljka koja će učiniti Vaš dom otmenijim i istaćiće prefinjen ukus. Fikus bendžamin je jedno od najpopularnijeg sobnog cveća, zahvaljujući elegantnom tamnozelenom lišću, različitih oblika i veličina. Veoma je lak za održavanje, što predstavlja jednu od njegovih najboljih karakteristika. Mnogi ga ne koriste samo kao dekorativnu kućnu biljku, već ga imaju u svojim domovima kao simbol nečega u šta čvrsto veruju.

Fikus bendžamin je bogat simbolikom mnogih kultura širom sveta

Simbol mira i izobilja – na Bliskom Istoku, region koji je pod neprekidnim ratnim stanjima, fikus bendžamin simbolizuje mir i izobilje.
Simbol jedinstva i univerzalnosti – u mnogim kulturama fikus bendžamin, posebno njegovo seme, simbol je jedinstva, univerzalnog razumevanja i znanja. Ukazuje na jasno razumevanje i jedinstvo unutar porodice, pa mnogi veruju da će prisustvo ove biljke doprineti miru i porodičnoj harmoniji.
Simbol svetosti – u istočnoj Aziji, fikus bendžamin se smatra svetom biljkom koja ima moć prosvetljenja.
U Indoneziji se posmatra kao veza između ljudskog i duhovnog sveta.
Simbol vedrine i raspoloženja – fikus Bendžamin je poznat kao veselo drvo, biljka koja će prostoru dati posebnu vedrinu i sjajno raspoloženje.
Nega i održavanje
Fikus bendžamin je biljka koja nije komplikovana za održavanje. Fikus je izbirljiv samo po pitanju zalivanja i mora se čuvati od naglih promena temperature. Kada održavate fikus bendžamin u zatvorenom prostoru, najbitnije je održavanje vlažnosti oko biljke. Osim toga, fikus bendžamin zahteva đubrenje hranljivim materijama, optimalno đubrenje je jednom mesečno tokom proleća i leta, odnosno jednom u dva meseca u periodu jeseni i zime.

Pravilna sadnja
Najkomplikovaniji deo održavanja jeste sama sadnja. Fikus bendžamin, što se sadnje tiče, ne zahteva puno napora već samo poštovanje određenih pravila.
Pre svega, treba znati da fikus bendžamin jako brzo raste pa iz tog razloga tlo treba biti hranjivo. Optimalna smeša je mešavina treseta i humusa. Fikus bendžamin je najbolje saditi u periodu od marta do avgusta.
Sledeća važna stvar nege fikus bendžamina je presađivanje. Ne bi trebalo presađivati fikus bendžamin u posudu koja je mnogo veća od njegovog korena. Veoma je često pitanje, kada je najbolje presaditi fikus bendžamin, najidealnije vreme za to je proleće.

Pravilno zalivanje
Fikus bendžamin, što se zalivanja tiče, ne predstavlja zahtevnu obavezu. Najidealnije je zalivati ga jednom nedeljno. Poželjno je sačekati da se zemlja osuši pre narednog zalivanja. Ukoliko je fikus bendžamin u zatvorenom prostoru, sa izrazito suvim vazduhom, potrebno je zalivati ga dva puta nedeljno, ali obavezno pričekati da se zemlja pre zalivanja prosuši. U periodu velikih vlaga ili u zimskim danima, moguće je odložiti zalivanje fikus bendžamina.

Pravilno orezivanje
Fikus bendžamin lako podnosi orezivanje. Ukoliko je biljka prerasla i gubi svoj oblik, bez posebnih tehnika i predznanja možete orezati vašu biljku. Dovoljno je orezati jednom godišnje i to će pomoći da lišće izgleda bujnije i lepše.

Najčešće bolesti fikus bendžamina
Fikus bendžamin je podložan bolestima usled neadekvatne nege i održavanja. Pored toga, može biti napadnut različitim insektima i parazitima. Najčešće bolesti ove biljke su:

Požuteli listovi fikus bendžamina
Često izazvano napadom grinja. Fikus bendžamin je lako izlečiti od ovih štetočina i ovo predstavlja veoma čestu pojavu. Jednostavno ga naprašite organskim rastvorima protiv grinja i vaš fikus bendžamin će biti kao nov.
Beli, lepljivi plikovi na listovima
Obično se to dešava zbog masnih kukaca ili insekata. Kako se rešiti insekata i štetočina možete pročtati dalje u tekstu dole.
Paraziti
Najčešće su to bele muve odnosno “belke”. Fikus bendžamin tuširajte svakodnevno radi rešavanja ovog problema, ukoliko je fikus bendžamin nepokretljiv, možete ga prskati vodom dva puta dnevno dok belci ne nestanu.

Šta raditi kad počnu da opadaju listovi?
Fikus bendžamin je veoma podložan opadanju listova. Iako je njegovo održavanje jednostavno i ne zahteva mnogo ulaganja i truda, ovaj problem može biti itekako frustrirajući.
Neki od mogućih uzroka opadanja listova fikusa su:

Promene u okruženju – fikus bendžamin na promene okruženja može reagovati odbacivanjem listova. Najčešće se to dešava usled promena godišnjih doba. Takođe, fikus bendžamin može izgubiti svoje lišće usled promene vlažnosti i temperature sobe u kojoj biljka boravi. Ovu biljku treba držati dalje od prozora i vrata, kao i klima uređaja. U periodu kada je unutrašnji vazduh suv, koristite ovlaživač vazduha, na taj način će Vaše cveće biti spašeno.
Nepravilno zalivanje – prekomerno ili nedovoljno zalivanje može uticati da Vaš fikus bendžamin odbaci svoje lišće. Održavajte vlažno tlo oko biljke. Ukoliko pak fikus bendžamin dobije prekomernu količiu vode, može doći do truljenja korena. O najoptimalnijim količinama vode za Vaš fikus bendžamin, možete pročitati na gore.
Premalo svetlosti – fikus bendžamin, takođe, može odbaciti svoje lišće usled premale količine svetlosti.
Za rešavanje ovog problema, možete prebaciti fikus na neko osvetljenije mesto Vašeg doma.
Štetočine – fikus bendžamin je osetljiv na nekoliko vrsta štetočina. Prvi pokazatelji da je vaša biljka napadnuta jesu lepljivi listovi, što potom uslovljava opadanje listova. Da se rešite štetočina, koristite univerzalni insekticid.
Gljivice – pokazatelj gljivica na lišću fikus bendžamina su žute ili braon mrlje. Koristite fungicid i izbegnite opadanje lišća.

Komarci veoma često napadaju sobne biljke. Fikus bendžamin, ukoliko je napadnut ovim vrstama insekata, može pokazivati sledeće simptome:

Male tačkice na lišću i stabljikama;
Usporen rast;
Odumiranje listova i vrhova grana;
Opadanje zaraženog lišća;
Uvijeni i nazubljeni listovi.
Kukci se pojavljuju tokom cele godine. Najčešće napadaju fikus bendžamin tokom proleća i leta. Kako bi se Vaše cveće nesmetano razvijalo, koristite sredstva protiv insekata u periodu od jeseni do početka proleća, ukupno tri do četiri puta. Možete sami napraviti prirodni insekticid protiv insekata, kako biste zaštitili i sačuvali Vaš fikus bendžamin. Najbolji je recept mešavina sledećih sastojaka:

Jedan litar vode
Jedna čajna kašika sredstva za pranje posuđa
Jedna kašičica biljnog ulja
Jedna kašika alkohola.
Ukoliko je vaša biljka napadnuta jako od strane ovih insekata, uklonite sve zaražene grane, kako se štetočine ne bi dalje širile.

Ostavite komentar