UOČI PROLEĆA OSVEŽITE KUĆNE BILJKE Trik za uvenulo sobno cveće, povratiće ga u život

Saveti za negu sobnih biljaka.

Sobne biljke su uvek dobrodošao dodatak svakoj prostoriji, pomažu da se oživi prostor, dodaju boje i čak podižu raspoloženje.

Ali, kada naše biljke počnu da umiru, to može biti obeshrabrujuće i brzo ćete pomisliti da je vaš fikus izgubljeni slučaj.

Srećom, stručnjaci za biljke imaju kreativne pristupe kojima možete pokušati da oživite svoje biljke, uključujući jedan trik o kojem verovatno niste razmišljali.

Biljke zahtevaju stalnu negu, posebno kada počnu da venu.

Stručnjaci za biljke savetuju da posegnete za određenim proizvodima za domaćinstvo. Beli luk, na primer, može pomoći u kontroli štetočina, dok je so korisna za lečenje žutog lišća i nedostatka magnezijuma. Vodonik peroksid sprej je još jedan pouzdan pristup protiv truleži korena, ubija loše bakterije i oslobađa kiseonik. A stavljanje sunđera na dno saksije može držati pod kontrolom trulo korenje, piše Best Life.

Ali, ako nema insekata, a korenje izgleda dobro, vaša biljka bi se mogla suočiti sa drugim problemom, a rešenje bi moglo biti baš jednostavno.

Vaša biljka može početi da se suši zbog dehidracije

Baš kao i ljudi, sobne biljke moraju da ostanu hidrirane da bi uspevale. Ako vašim biljkama nedostaje voda, to bi moglo dovesti do toga da klonu i izgube sjaj. Da bi se ovo sprečilo, preporučuje se korišćenje ovlaživača vazduha kako bi se povećala količina vlage u vazduhu.

Veštačkim povećanjem vlažnosti oko biljke, možete pomoći biljci da ne dehidrira i da se oporavi od preterano suvog vazduha.

Biljke tada mogu da uzimaju više vlage iz vazduha, umesto da je uzimaju uglavnom preko korena, iz zemlje. Ovo ne samo da pomaže vašoj biljci da napreduje, već će vam zapravo olakšati život, ređe ćete morati da ih zalivate.

Naravno, biljke koje zahtevaju vlažniju atmosferu će uživati u dodatnom luksuzu ovlaživača.

„Da biste svojim kućnim biljkama dali najbolje šanse za opstanak, želite da za njih stvorite okruženje koje je veoma slično njihovom prirodnom okruženju“, kaže Džeremi Jamaguči, izvršni direktor Lawn Love. „Dok svim sobnim biljkama nije potrebna vlaga, onima koje potiču iz tropske ili prirodno vlažne klime biće potrebna vlaga u vazduhu da bi uspevale.“

Prema Robertsovim rečima, paprati, orhideje i filodendroni su samo neke od biljaka koje će ceniti ovlaživač – što je posebno korisno tokom sušnijih zimskih meseci. S druge strane, nećete želeti da koristite ovaj pristup za sukulente ili kaktuse, koji potiču iz sušnih područja.

„Ove biljke su prilagođene suvim uslovima i klonuće ako je vazduh oko njih previše vlažan“, dodaje on.

Mere opreza kada koristite ovlaživač

Stručnjaci imaju nekoliko dodatnih reči opreza. Održavanje uređaja za ovlaživanje vazduha čistim je ključno, kao i osiguranje da nema mineralnih naslaga. Takođe, kada je u pitanju voda koju koristite, nemojte samo da punite svoj ovlaživač vodom iz slavine.

Ključno je koristiti destilovanu vodu da biste izbegli dodatno opterećenje biljke vodom iz slavine koja može da sadrži hlor ili druge hemikalije.

Uređaj postavite blizu biljke, ali ne dozvolite da dodiruje listove, takođe vodite računa da ovlaživač koristite štedljivo jer prevelika vlažnost može dovesti do buđi , kaže Deepika Adhikari, konsultant u The Nature Hero.

Adhikari preporučuje korišćenje ovlaživača četiri do pet sati kako bi se izbeglo prekomerno vlaženje prostorije. Ovlaživač je poželjno uključiti sredinom popodneva i isključiti ga pre večeri jer biljke ne mogu da upijaju toliko vlage uveče, dodaje ona.

Ako je vaša kućna biljka bila preterano zalivena, trebalo bi da isključite ovlaživač ili ga jednostavno udaljite od biljke. Ako listovi biljke postanu žuti ili smeđi, to znači da ste je previše zalili.

Ostavite komentar