UZ OVE TRIKOVE SVAKI RECEPT ĆE VAM USPETI: Kako da pravilno izmerite sastojke bez korišćenja vage?

Vodite se ovim merama

Sigurno vam se desilo da ste spremali neki kolač, a niste imali kuhinjsku vagu i niste znali kako da izmerite želejnu gramažu.

To može da bude veliki problem jer da bi recept uspeo, neophodno je da svi sastojci budu po tačnoj meri.

Međutim, to i nije tako teško kao što se čini – da biste izmerili sve sastojke, potrebna vam je samo jedna kašika. Da, dobro ste čuli.

Radi se o težini u odnosu na zapreminu – kašike, čaše, sudovi i grami. Ovo može biti od koristi mladim domaćicama, koje žele da nauče kako se to kuva “odokativno”.

Brašno:

  • 1 ravna kašika – 8 gr
  • 1 puna kašika – 25 gr
  • Posuda od 2,5 dcl – 130-150 gr

Griz:

  • 1 ravna kašika – 10 gr
  • 1 puna kašika – 22 gr
  • Posuda od 2,5 dcl – 170 gr

Riža:

  • 1 puna kašika – 30 gr

Šećer:

  • 1 ravna kašika – 12,5 gr
  • 1 puna kašika – 25 gr

Maslac (u čvrstom stanju):

  • 1 ravna kašika – 12 gr

Biljna mast:

  • 1 ravna kašika čvrste masti – 20 gr
  • 1 ravna kašika rastopljene masti – 14 gr

Mlijeko ili voda:

  • 1 kašika – 17 gr
  • 1 vinska čaša – 100 gr
  • 1 čaša za vodu – 200 gr
  • Posuda od 2,5 dcl – 250 gr

Ostavite komentar