ZA UKUSAN I ZDRAV RUČAK: Brzi veganski burgeri puni proteina!

Bilo na nekom druženju ili u restoranu – ta jedna osoba uvek zagleda spisak sastojaka...

I sigurno vas je bar jednom jedan vegan u životu iznervirao kada vas je pitao zašto ne probate sojino mleko umesto kravinog ili da li u toj piti sigurno nema sira.

Veganstvo nije dijeta niti pomodarstvo. Iako postoje ljudi koji se pridržavaju veganske ishrane iz različitih razloga, veganstvo je način života. On podrazumeva menjanje naših svakodnevnih izbora – isključuje ubijanje i iskorišćavanje životinja radi ishrane, odeće, kozmetike. Vegani se ne odriču ničega, već prave  izbore.
Ako možemo da budemo siti i zadovoljni a da niko ne pati zbog toga, zašto ne bismo to izabrali kao opciju? Nije obavezno, već tema za razmišljanje!
Burger napravljen od biljaka može biti veoma ukusan, a takođe je zdraviji i bolji izbor  (pročitajte tekst do kraja, prijatno ćete se iznenaditi!).

Osnovni motiv na kojem se zasniva veganstvo je svakako etički – pitanje patnje životinja, surovosti, nepotrebnosti eksploatacije i smrti, neke su od stvari sa kojima se suočavaju ljudi koji žele da saznaju kako funkcionišu industrije mesa, mleka, jaja, kože, kozmetike, duvana itd.

Međutim, veganstvo sa sobom nosi niz prednosti, kako za životinje, tako i za ljude i okolinu. Ljudi mogu početi da konzumiraju namirnice biljnog porekla kako bi smanjili karbonski otisak koji za njima ostaje. Nije neobično da se etički vegani dosta brinu o problemu zagađenja planete. Plastika, izduvni gasovi i industrije tvore savršeni stroj za ubijanje života na planeti.

Zdravstveni aspekt biljne ishrane takođe nije zanemariv. Konzumacija namirnica životinjskog porekla izaziva nastanak srčanih oboljenja, dijabetesa, povišenog pritiska i nekih vrsta kancera.

Recept: Brzi veganski burgeri puni proteina
Sastojci:
konzerva crvenog pasulja – može se i kuvati
konzerva zelenog sočiva – može se i kuvati
pola glavice crnog luka
kašika belog brašna
voda
malo ulja

1. Procediti pasulj i sočivo, dobro isprati i ostaviti da se cedi.

2. Na tiganju sa malo vrućeg ulja propržiti luk (samo dok ne krene da rumeni, ne treba ga upržiti skroz).

3. U blender ili secko ubaciti pasulj pa zatim luk (ukoliko nemate neki jači procesor ili blender, preporuka je da se sastojci melju individualno), ukoliko želite ili nemate ni blender ni secko, ovaj proces se može obaviti i rukama: samo se postarajte da dobro izdrobite pasulj i sočivo, da se sjedine u masu. Kada dobijete masu, dodati kašiku brašna, kašiku ulja po zelji, kao i luk koji ste prethodno propržili.

4. Formirati burgere. Ova količina pravi između 4 i 6 burgera u zavisnosti od veličine samog burgera.

5. Na malo vrućeg ulja propržiti burgere po dva minuta sa obe strane. Za verziju bez ulja možete ih peći u rerni nekih 10 minuta.

OPCIONO:

Paradajz, kisele krastavčiće, kečap, kupus i luk po želji dodati u kajzerice za burgere. Kajzerice obavezno ili zagrejati u rerni ili u tiganju.

 

 

Navikli smo da stavljamo ljude u šablone i svako ko od njih odskače nam je čudan i možda u startu imamo gard prema toj osobi. Povodom Svetskog dana veganstva koji nam se bliži (1. novembar), želeli smo da vam objasnimo i približimo naše razloge – možda nakon njih budete bolje razumeli naše izbore.

Za početak, da razjasnimo neke termine koji su važni: vegetarijanci i vegani nisu isto. Vegetarijanci su osobe koje ne jedu nikakvo meso (peskaterijanci povremeno jedu ribu), a vegani su ljudi koji ne jedu ništa životinjskog porekla – ishrana vegana se zasniva na voću, povrću, žitaricama, mahunarkama, semenkama i orašastim plodovima.

 

Ostavite komentar