AKO IMATE MAČKU BUDITE OPREZNI SA SLANOM HRANOM Može biti ozbiljan toksin ako preteraju sa unosom

So je neophodna mačkama, jer reguliše hidrataciju i nivo elektrolita u telu, ali ako pojedu veću količinu, nastaju ozbiljne zdravstvene komplikacije.

So je uobičajena u ljudskoj ishrani, ali se postavlja pitanje da li je ista količina potrebna i u ishrani mačaka. Mačiji sistem za varenje ne može da podnese veliku količinu soli koja izaziva širok spektar tegoba i zdravstvenih problema ako se pretera, pa treba biti oprezan ako imate mačku, kućnog ljubimca.

Kao i ljudima, so je neophodna mačkama za funkcionisanje. So pomaže u regulisanju hidratacije i nivoa elektrolita, ali ako mačka unese veću količinu soli, nastaju ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Ako mačka unese previše soli, uklanja vlagu iz tela i može izazvati dehidraciju, a javljaju se i drugi simptomi kao što su povraćanje, dijareja i otkazivanje bubrega.

Oštećenje organa može nastati i u slučaju deficita soli, stoga se komplikacije mogu sprečiti samo tako što ćete onemogućiti da mačka unese u telo više soli nego što joj je neophodno ali i manje nego što joj treba.

Vaš ljubimac se može i otrovati solju, a klinički znaci trovanja su povraćanje, smanjen apetit, dijareja, prekomerno mokrenje, dehidracija, letargija, drhtavica, napadi, a u teškim slučajevima može doći do uginuća.

Uz hitnu medicinsku pomoć, mačka ima veće šanse da preživi trovanje solju.

Dakle, ako posumnjate da je mačka pojela veću količinu soli, odmah je odnesite veterinaru kako bi što pre dobila pomoć.

Primarni tretman je hitno smanjenje količine soli u telu.

Veterinar će mački dati intravenozno tečnost kako bi pomogao u razblaženju natrijuma u ​​krvi i balansiranju nivoa elektrolita.

Drugi tretmani mogu uključivati medikamente za smanjenje gastrointestinalnog stresa.

Mačka mora da bude hidrirana kako bie izbacila iz tela višak natrijuma.

Ako je trovanje solju ozbiljno, veterinar može preporučiti hospitalizaciju mačke, uz intenzivnu negu.

Cilj tretmana je smanjenje količine soli u telu, uspostavljanje ravnoteže elektrolita i rehidratacija mačke.

Ostavite komentar