AKO VAS PUT NANESE U Nišu otvoren jedinstveni degustacioni objekat „Zalogaj juga“

Na jednom mestu ajvar, roštilj, domaći džemovi, peglana kobasica i ostala tradicionalna jela sa juga Srbije.

Ajvar, roštilj, domaći džemovi, peglana kobasica i ostala tradicionalna jela sa juga Srbije, od sada će, svi koji dođu u Niš, moći da se probaju na jednom mestu – u Degustaciono-edukativnom centru, koji je otvoren u Ulici Kosovke Devojke.

Osim da sačuva od zaborava domaću kuhinju, cilj Centra je i promocija finalnih proizvoda s juga, a na čijim će ambalažama stajati žig „Zalogaj juga“, koji će ukazivati da je to brend na jugu Srbije, u Nišavskom, Jablaničkom, Pčinjskom, Pirotskom i Topličkom okrugu.

„Ovde mogu da se probaju tradicionalna jela kojima se ponosimo i koja treba da budu prisutna u našim hotelima i restoranima. Ovo je jedinstveni objekat u Srbiji, a namena mu je pre svega degustacija proizvoda sa juga Srbije. Mi na ovaj način želimo da umrežimo poljoprivredne proizvođače koji su iz naših krajeva i ugostiteljske objekte i turiste. Na neki način želimo da pojačamo vidljivost naših proizvoda i kvaliteta koje ovo područje pruža u svojim namirnicama“, kaže predsednica Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika i jedna od rukovodilaca centra, Ančica Dimitrijević.

Osim degustacije proizvoda, Centar će biće otvoren za mlade ljude koji žele da steknu ili usavrše kulinarsko umeće.

„Mi već godinama uspešno radimo edukacije u sferi ugostiteljstva i turizma. Sada je ovo prilika da imamo svoj objekat gde ćemo na mnogo višem nivou raditi edukaciju naših članova, već školovanih ugostitelja i onih koji to nisu, a žele da budu. Ovo je jedna nova prilika za sve one koji vole ugostiteljstvo“, kazala je ona.

Učenica ugostiteljske škole iz Niša Nikolija Dinić među prvima je postala član Degustaciono-edukativnog centra.

„Ovo je prilika da naučim sve ono što možda nisam u školi, oplemenim svoje znanje, da učestvujemo u različitim takmičenjima kojima predstavljamo kako Udruženje, tako i sebe i našu školu i da usavršimo sebe i predstavimo se široj publici. Kada završimo školu, moji planovi su da nastavim da učim i postanem profesionalni kuvar, ostanem u Udruženju i osvajam nove medalje“, rekla je ona.

Degustacioni centar je deo projekta „Zalogaj juga“ koji realizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslanika Niš.

Projekat je finansirala Evropska unija, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, preko programa „EU Pro plus“.

Vrednost projekta je 55.000 dolara.

Ostavite komentar