DA LI ĆE VAUČERI VREDETI 10.000 DINARA Udruženje „Moja Srbija” poslalo vladi predlog da podela počne 1. februara i to 250.000 vaučera za subvencionisani odmor

Nije prvi put da je ovo udruženje poslalo takav predlog i za sada su, tvrde, dobili odgovor da će on biti razmatran.

Postojeći model dodele vaučera u iznosu od po 5.000 dinara nema više vrednost kakvu je ova važna subvencija imala na početku akcije i sve je manje motivišuća za građane.

Zato je vreme da se u narednoj godini podeli 250.000 vaučera i da se njihov iznos poveća na 10.000 dinara, kažu u Udruženju „Moja Srbija”, koje je ovakav zahtev već uputilo Vladi Srbije.

Nije prvi put da je ovo udruženje poslalo takav predlog i za sada su, tvrde, dobili odgovor da će on biti razmatran.

– Vrlo je važno da se rok za početak podele vaučera sa 1. januara pomeri za mesec dana kako bi svi građani imali ravnomerne šanse da konkurišu. Do sada su priliku za subvencionisani odmor imali samo stariji građani, uglavnom penzioneri, dok zaposleni ili studenti nisu stizali da prikupe potrebnu dokumentaciju – kaže za Politiku Milan Ristić, predsednik ovog udruženja.

Kako kaže, u razgovoru sa ugostiteljima su saznali da se dešava da deo rezervisanih vaučera uopšte ne bude iskorišćen, a vlasnici smeštaja su prinuđeni da čuvaju rezervacije, zbog čega na kraju budu oštećeni.

– Kada je akcija tek krenula, ona je funkcionisala fantastično između ostalog i zbog toga što je iznos bio u tom trenutku dovoljan da pokrije veći deo smeštaja. Sada da bi neko otišao na odmor sa vaučerima mora da doda na taj iznos dva puta više novca, jer je sve skuplje. Mnogima se to ne isplati ili jednostavno nije motivišuće da se odluče na takav odmor – kaže Ristić i dodaje da je pravi trenutak da se vrednost vaučera poveća. Kako objašnjava, nada se da će država imati sluha za ovaj predlog jer se taj novac ionako u godinu dana vrati u budžet.

U predlogu Udruženja „Moja Srbija” stoji da je skok cena u ovoj godini obezvredio značaj ove subvencije i da bi povećanje nominalne vrednosti vaučera na 10.000 dinara bilo neophodno da bi domaći turizam nastavio da beleži značajne rezultate kao u prethodnim godinama.

Vaučeri za odmor u Srbiji su tokom prethodnih godina bili veliki zamajac razvoju domaćeg turizma, pa bi akciju trebalo nastaviti, ali i uskladiti sa novim uslovima na tržištu, navedeno je, jer je povećanje dodatnih troškova odmora u ovoj godini uticalo na to da jedan broj vaučera preuzetih početkom godine uopšte ne bude iskorišćen.

„Moja Srbija” smatra da su akcije poput ove jasan pokazatelj koliko su isplative subvencije domaćoj privredi.

Tokom poslednjih devet godina promet u domaćem turizmu je višestruko uvećan, a veliki broj građana je našao mogućnost zaposlenja i zarade u ugostiteljskoj delatnosti.

– Vaučeri su dokaz za to, jer sav novac plasiran u domaći turizam ostaje u novčanim tokovima Srbije i veoma brzo se kroz poreze i ostala davanja vraća u budžet – naglašava Ristić. Inače, u pozivu se ističe zahtev da se odmah na početku akcije pusti u opticaj najmanje 250.000 vaučera, kao i da se početak prijave pomeri na 1. februar. Do sada je bila ustaljena praksa da se nakon osnovne kvote naknadno puste nove količine vaučera, što je dovodilo do velikih gužvi na šalterima, do nezadovoljstva građana koji nisu uspeli da predaju formulare i do negodovanja jer su kvote potrošene za samo par dana, pa čak i za par časova.

Osim što većina građana ne može da stigne da prikupi neophodnu dokumentaciju, razlog je i to što zaposleni ne mogu već početkom januara da planiraju tačne datume za odmor koji će koristiti u drugoj polovini godine. Zbog toga dolazi do čestih otkazivanja ili promena rezervisanih termina i mnoge rezervacije ostaju neiskorišćene, što ugostiteljima stvara bespotrebne probleme, navode u ovom udruženju.

Ostavite komentar