HOBI STAR TRI DECENIJE: Novica je strastveni kolekcionar piva i magneta!

Više od hiljadu flaša i limenki piva iz svih dražava sveta čine kolekciju Novice Miletića (58) iz Lebine. Ovim hobijem bavi se 30 godina, a osim piva skuplja i magnete, dresove Novaka Đokovića, patike, stripove Alan Ford i antikvitete.

– Počelo je slučajno, praznim limenkama piva sa puta, otac je vozio kamion i kao svaki dečak, počeo sam da skupljam. Stalno pristižu nova piva i svako ko zna da skupljam, donese mi. U startu nisam mislio da će biti toliko piva, pa sam tu stavio i magnete, patike, ali to će izgleda vremenom sve da ode i da ostanu piva – opisuje Novica za „Kanal M RTV“ prostoriju u kojoj čuva dragocenu kolekciju, pa sumnja da će mu uskoro postati mala.

Tačan broj i spisak svih vrsta piva koja je sakupio nema, ali Novica u svakom momentu zna na kojoj polici se koja flaša ili limenka nalazi. Kako kaže, najteže je bilo doći do piva iz Vijetnama, neka je kupovao sam, a u upotpunjavanju kolekcije, pomažu mu i prijatelji.

– Draga su mi ona gde sam išao sam i odakle sam ih sam doneo. Neka retka piva, sa nekih ostrva, ali sva su mi draga. Sva su puna i mislim da oko 30 ili 40 procenata kolekcije nisam ni probao, piva iz Nepala, Afrike i Kenije. Čovek mi donese jednu flašu i ja odlučim da je sačuvam za kolekciju. Neko mi kaže da ide u neku zemlju, ja pogledam šta imam ili ne i kažem šta da mi donese, a duplikate koji su došli greškom čuvam na gornjoj polici i voleo bih da upoznam nekoga, da možemo da se menjamo – kaže Novica.

pivo
Foto: Screenshot/Youtube

Osim piva, Novica sakuplja i šalove, rakije, dresove Novaka Đokovića, „Er Džordan“ patike. U svojoj kolekciji ima i komplet Alan Ford stripova, ipak magneti i čaše za pivo su mu posebna strast.

– Magnete baš volim da skupljam, biram zemlje gde imaju dobri suveniri i mislim da ih imam oko 1.000. Najdraži su mi oni koje mi donesu prijatelji i koje sam kupim u zemljama koje sam posetio. Uglavnom svi znaju moje pasije i žele da mi učine. Čaša ima oko 4-5.000 i uglavnom su za pivo. To je počelo iz fazona, skupimo se, popijemo pivo i drugar mi pokloni čašu – priča Novica.

U njegovom hobiju podržavaju ga i prijatelji i rođaci, pa mu neretko donose suvenire i ostavljaju u kući kada je Novica u Nemačkoj.

– Uglavnom su svi oduševljeni, jer neko to vidi prvi put. Moj sin kaže, naslediće verovatno skupljanje viskija. Kasnije može da ga unovči ili da ispije. Privlači ga, ali ne verujem da će se baviti tim – zaključuje Miletić.

VIDEO:

Ostavite komentar