KOJI PSI ŽIVE NAJDUŽE, A KOJI NAJKRAĆE Pogledajte na kojoj je listi vaš ljubimac

Odgovor na ovo pitanje će vas iznenaditi.

Mali psi sa dugačkim nosevima, poput malih engleskih hrtova i jazavičara, mogu da žive mnogo duže od pasa koji imaju kratke njuške i ravna lica, govori novo istraživanje, u kome je analizirano preko pola miliona pasa.

Autori su uspeli da otkriju koji psi u proseku žive najduže, a koji najkraće, a interesantno je da dužina života ne zavisi samo od rase, već i od veličine i pola ove životinje.

Utvrđeno je da mužjaci pasa srednje veličine i kratke njuške, poput engleskog buldoga, u proseku žive čak tri puta kraće nego male ženke pasa sa dugom njuškom, kao što je patuljasti jazavičari ili italijanski hrt.

Do sada su rađene brojne studije na ovu temu, ali ovo je prvo proučavanje u kome su se detaljno analizirane razlike između životnog veka 150 drugačijih rasa, piše „Dejli mejl“.

Interesantno je da, bez obzira na rasu, ženke u proseku mogu da žive malo duže od mužjaka (tačnije oko 12.7 godina, dok mužjaci žive oko 12.4 godine).

Za precizne rezultate, istraživači iz Engleske su analizirali više faktora, kao što su rasa, veličina, oblik lica i pol. Prosečno životno doba svih pasa je bilo 12 i po godina, ali postoje određene razlike u genetici koje utiču na dužinu života.

Iako još uvek nisu utvrđeni precizni razlozi zašto neke rase žive duže, a neke kraće, naučnici tvrde da veliku ulogu imaju zdravstvene komplikacije, koje najčešće imaju psi sa kratkim njuškama.

„Zabrinuti smo za pse sa ravim licem i kratkom njuškom, zbog negativnih uticaja neodgovornog uzgoja i kupovine ovih rasa, koji uključuju kraće životni vek, kao što je prikazano u ovom istraživanju. Želimo da naglasimo potencijalnim vlasnicima da dobro razmisle pre nego što odaberu ove rase,“ rekao je stručnjak za pse Bil Lambert. „Kada birate psa,  trebalo bi da odete kod stručnjaka koji će da proveri kako on diše, kao i da, ako je moguće, budete sigurni da roditelji psa nisu imali prenaglašene ili deformisane delove lica.“

Istraživači su sastavili sledeće liste rasa koje u proseku žive najduže i najkraće, a zanimljivo je da „snažni i opasni“ psi u proseku nemaju dugačak životni vek kao rase male veličine:

 

Najduži životni vek:

1. Lankašir hiler: 15.4 godine

2. Tibetanski španijel: 15.2 godine

3. Bolonjski pas: 14.9 godina

4. Šiba inu: 14.6 godina

5. Papilon: 14.5 godina

6. Havanski bišon: 14.5 godina

7. Belgijski špic: 14.2 godine

8. Lejklandski terijer: 14.2 godine

9. Tulearski pas: 14.2 godine

10. Border terijer: 14.2 godine

 

Najkraći životni vek:

1. Kavkaski ovčar: 5.4 godine

2. Kanarski pas: 7.7 godina

3. Kane Korso: 8.1 godina

4. Engleski mastif: 9.0 godina

5. Majmunski pinč: 9.3 godine

6. Gonič Svetog Huberta: 9.3 godine

7. Napuljski mastif: 9.3 godine

8. Bernardinac: 9.3 godine

9. Engleski buldog: 9.8 godina

10. Francuski buldog: 9.8 godina

Istraživači se nadaju, preneo je RTRS, da će otkriće biti korisno za veterinare, naučnike, ali i buduće vlasnike, kako bi bili svesni „budućih obaveza i potencijalnog vremena trajanja njihovog odnosa sa krznenim prijateljem“.

 

Ostavite komentar