KOLIKO ČESTO TREBA DA KUPATE SVOG LJUBIMCA Pitanje koje zanima sve vlasnike pasa, a ove greške nikako ne treba da pravite

Sve što treba da znate o higijeni svog psa.

Ukoliko se vaš ljubimac isprljao u šetnji ili dok se igrao napolju, to ne znači da odmah morate da posegnete za celokupnim kupanjem. Dovoljno će biti samo da ga prebrišete vlažnim maramicama i dobro očetkate. Ipak, ako već mislite da se vaš pas malo i „oseća“, naravno da treba da ga okupate.

Dugodlaki i kovrdžavi psi se peru češće u odnosu na kratkodlake. Trebalo bi da ih kupate jednom mesečno, ili jednom u dva meseca. Kada je reč o kratkodlakim psima, njih je dovoljno kupati jednom do dva puta godišnje, ali ni to nije pravilo. Neće im ništa smetati ukoliko malo i učestate, naravno ako za tim ima potrebe, kao što smo već naveli, ukoliko se izuzetno prljaju.

Kao i kod ljudi, kada se kupaju, psi gube prirodnu masnoću kože, a ona ih štiti od hladnoće i vlage, to je zapravo glavni razlog zašto ne treba preterivati, već intervali kupanja treba da budu dovoljno dugi i srazmerni pasmini.

Kojeg god psa da imate, dobro je početi s kupanjem još dok su štenci, da bi se navikli na tu aktivnost. Iako možda vole kupanje u moru ili reci, dosta pasa ne voli kupanje u kadi, pa biste mogli da imate problem da ga naterate da bude miran i da ne istrči.

Ovako treba da izgleda pravilno kupanje psa: 

Pre kupanja psa dobro iščetkajte.

Ovo se pre svega odnosi na pse s dugom ili kovrdžaavom dlakom kako bi im razmrsili dlaku pre kupanja. Naravno, i kratkodlake i dugodlake pse pre kupanja treba iščetkati kako bi odstranili sve veće prljavštine iz dlake.

Koristite šampone za pse 

Vrsta šampona je veoma važna, a ono što nikako ne smete da smetnete s uma jeste da psi ne smeju da se kupaju šamponima za ljude, jer psi i ljudi imaju različite nivoe pH kože. Šamponi namenjeni ljudima imaju niži pH te su neadekvatni za pse. Predlažemo da u podavnici za kućne ljubimce kupite šampon koji će biti najprikladniji za dlaku vašeg psa.

Kupanje 

Psi se kupaju mlakom vodom. Ako kupate psa u kadi podmetnite na dno kade peškir ili neku krpu kako ne bi bila kklizava. Male pse možete kupati i u lavabou.

Šampon se nanosi prvo na leđa, zatim na stomak, noge i rep. Vodite računa da im šampon ne uđe u oči i uši. Psa je potrebno 2 puta našamponirati i svaki put dobro isprati. Ukoliko pas na kraju nije dovoljno ispran čistom vodom ostaci sapunice mogu izazvati nadraženost kože i svrab. Zato ako niste sigurni jeste li ga dovoljno isprali, učinite to još jednom za svaki slučaj.

Nakon ispiranja obrišite preostalu vodu suvim peškirima. Vlažnu dlaku možete osušiti i fenom na niskoj temperaturi. Nakon što se dlaka potpuno osuši lagano iščetkajte psa da dlaka dobije sjaj.

Ostavite komentar