OVO CVEĆE SADI SE U APRILU Bašta će vam biti prelepa, a cvetaće sve do oktobra

Pravo vreme je da posadite ovo prelepo cveće

April je mesec kada možete početi sa setvom na otvorenom prostoru. U usitnjenoj zemlji položite seme cveća, prekrijte tankim slojem zemlje i pažljivo zalijte.

Dan i noć

Dan i noć se često sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne biljke. Dan i noć spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje, sa primesama bele ili žute

Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, u zavisnosti od toga kada je posađena. Najlakše se razmnožava semenom, a možete je posaditi ili u saksiju ili u dvorišnu zemlju.

Ukoliko se opredelite za saksijsku varijantu, saksiju je potrebno da napunite do dve trećine zemljom, potom da u nju spustite 5 semenki i prekrijete ih zemljom. Postavite na senovito mesto i redovno zalivajte.

Veruje se da infuzija napravljena od cveta ove biljke pomaže slomljenim srcima.

Lepi čovek
Lepi čovek podseća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i može da se pronađe u različitim bojama. Ova biljka se gaji na otvorenom i odgovara joj puno svetlosti.

Poželjno je zasaditi je na mesto zaklonjeno od vetra u hranljivo i umereno vlažno zemljište. Podnosi i siromašnija, ali dobro drenirana zemljišta. Cinija se gaji na otvorenom i voli puno sunca. Latice su poređane jednoredno ili višeredno.

U proleće se sadi seme u bašti ili u saksijama, a kasnije je poželjno rasaditi. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedelja mlade biljke će početi cvetaju.

Kadifa

Kadifa se seje rano u proleće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka poraste na 7-10 cm, trebalo bi je rasaditi na stalno mesto gde će ostati celog leta. Razmak između biljaka treba da bude oko 25 cm.

Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara.

Precvetale cvetove treba odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka, ali možete sačuvati njeno seme za sledeću godinu. Kadifa cveta u predivnim narandžastim, belim ili žutim nijansama. Ukoliko imate balkon, slobodno koristite ovo cveće i za ukrašavanje tog prostora. Izgleda vrlo dekorativno.

Petunije

Petunija je omiljena vrsta cveća mnogim ženama. Dolaze u bezbroj boja i april je idealno vreme da ih zasadite, ukoliko već niste. Petunije traže redovno zalivanje i uklanjanje starih cvetova kako bi tokom čitavog leta bile u punom sjaju.

Obična petunija je mala biljka do 30cm visine. Cvetaju od ranog proleća. Na pijacama se mogu naći već odmah posle 8. marta, iako im je vreme za sadnju tek posle 20. aprila. Zavisno od sortimenta, cvetanje se završava u kasnu jesen.

Ipak, ovo je sortiment koji je u nabavci biljaka uvek jeftiniji od krupnih visećih hibrida koji se dobijaju isključivo reznicama u velikim centrima za održavanje ovih biljaka u Africi i Južnoj Americi. Rast je od uspravnog preko polupolegljivog do potpuno polegljivog, odnosno, visećeg.

Plavi tonovi petunija vrlo opojno mirišu, pa su i najomiljenije. Privlače leptire pčele i slične insekte, a predveče ih rado posećuju i noćni leptiri.

Ostavite komentar