OVO SU NAJBOLJI SVETSKI PASOŠI Pogledajte na kom mestu je Srbija

Najmoćniji pasoš je onaj koji omogućava pristup bez vize ili vizu po dolasku u veći broj zemalja širom sveta.

Japanski i singapurski pasoši su najmoćniji pasoši na svetu u 2023.

Što se tiče Srbije, ona već par godina zauzima 136. mesto mesto na listi, zajedno sa Peruom.

Rangiranje se određuje prema broju zemalja koje nude putovanja bez vize ili putovanja po dolasku. Indeks se sastoji od 199 različitih pasoša i 227 različitih destinacija za putovanja. Nadograđuje se svaka tri meseca.

Činjenice o najmoćnijim pasošima

Istorijski gledano, evropske zemlje su dominirale na listi najmoćnijih pasoša, ali su se poslednjih godina azijske nacije popele na vrh.

Ove godine, prve tri zemlje sa najmoćnijim pasošima su sve u Aziji. Japan, Singapur i Južna Koreja.

Prema Rankig Rozal portalu, nemački i španski pasoš su najmoćniji pasoši u Evropi. Sjedinjene Države su na 7. poziciji sa 187 destinacija. Čileanski pasoš je najmoćniji pasoš u Južnoj Americi.

Pre jedne decenije, nosioci pasoša UAE mogli su da putuju bez vize u samo 72 zemlje. Sada u 2023. ovaj broj se povećao na 178. Uprkos sankcijama, Ruska Federacija je dobila relativnu snagu i napredovala za jednu poziciju na 49. mesto sa ukupnim rezultatom od 118. Sa ukupnim rezultatom od 144, Ukrajina je rangirana na 36. mestu.

Rangiranje najmoćnijih pasoša može da varira svake godine zbog promena u viznim propisima i diplomatskim odnosima. Pasoši zemalja sa stabilnom ekonomijom, jakim političkim vezama i dobrim odnosima sa drugim zemljama su generalno jači.

Jak pasoš može učiniti putovanje lakšim i pogodnijim za svog vlasnika. Međutim, bitno je zapamtiti da to ne garantuje prijem u zemlju, pošto službenici za imigraciju i dalje mogu odbiti ulazak iz različitih razloga. Pasoši muslimanskih nacija kao što su Maroko, Bangladeš, Pakistan i Saudijska Arabija imaju različite nijanse zelene ili crne. Avganistan, Sirija, Jemen, Irak i Pakistan završili su kao pet najnižih zemalja.

Najmoćniji pasoši na svetu

  1. Japan
  2. Singapur
  3. Južna Koreja
  4. Nemačka
  5. Španija
  6. Portugal
  7. Ujedinjeno Kraljevstvo
  8. Sjedinjene Američke Države
  9. Australija
  10. Kanada

Najmanje moćni pasoši na svetu

Avganistanski pasoš je najgori pasoš na svetu.

110. Avganistan

109. Irak

108. Sirija

107. Pakistan

106. Jemen

105. Somalija

104. Nepal

103. Palestinska teritorija

102. Severna Koreja, Bangladeš, Libija (izjednačeno)

101. Liban, Šri Lanka, (izjednačeno)

 

Ostavite komentar