PENZIONERSKE EKO PATROLE Kao nekad u doba radnih akcija očistili jezero

Udarnički, pravo akcijaški sa puno volje i želje, krenulo je u dobro isplaniranoj i pripremljenoj akciji.

Pod sloganom ,,Čisto iz ljubavi, za lepši i zdraviji život“, 70 penzionerki i penzionera, učesnika Eko patrole Gradske organizacije penzionera Pirot, udarnički i sa puno elana izvelo je vrlo uspešnu akciju čišćenja okoline Zavojskog jezera i sela koja gravitiraju ka jezeru. U tome su im pomogli partneri – učenici i profesori Srednje ekonomske škole u Pirotu, i tehnička podrška – pirotski JKP ,,Komunalac“.

Udarnički, pravo akcijaški sa puno volje i želje, krenulo je u dobro isplaniranoj i pripremljenoj akciji. Sa velikim entuzijazmom počeli su čišćenje otpada sa prve radne tačke u širem rejonu sela Nišor, u neposrednoj blizini Nišorske crkve. Zatim su, i dalje sa poletom, kao nekad u mladosti, kada je jedan broj njih učestvovao na omladinskim radnim akcijama, nastavili u rejonu gde je nekad ležalo selo Velika Lukanja, potopljeno 26. februara 1963. godine, kada je jezero i nastalo (potapanjem još i sela Zavoj i Mala Lukanja). Sa akcijom su penzioneri i penzionerke nastavili prema selima Pakleštica i Gostuša koja vode ka Zavojskom jezeru, a to je prostor koji obiluje prirodnim lepotama te poslednjih godina postaje sve atraktivniji za ljubitelje prirode.

Čast je bila i zadovoljstvo tog subotnjeg akcijaškog dana biti sa ovim penzionerima, koji su sa elanom prave eko patrole izvršavali svoje zadatke pod budnim okom Jovana Nikolića, predsednika
Gradske organizacije Pirot, i veoma agilne dr Grane Todorović-Rančić, predsednice Sekcije za ekologiju u GOP Pirot, piše Glas osiguranika.

Svi su bili veoma zadovoljni celodnevnim druženjem na ovaj način jer su se kući vratili srećniji, opušteniji i u boljoj formi.

– Već treću godinu zaredom ostvarujemo sa učenicima i profesorima Srednje ekonomske škole u Pirotu izvanrednu saradnju. Puno razumevanje imamo i kod određenih kompanija u gradu koje shvataju od kakvog je značaja postojanje eko patrola i njihovu pravu ulogu, i vrlo smo zadovoljni odzivom penzionerki i penzionera za učešće u ovim akcijama – kaže Jovan Nikolić.
Prema rečima čelnika GOP Pirot, oni kao penzionerska organizacija stoje na raspolaganju svima u gradu da se uključe u pomoć oko čišćenja i uređenja.

– Naše eko patrole su, može se reći, stalno prisutne na terenu u bližoj i daljoj okolini Pirota bez obzira na godišnje doba. Gotovo da je svima nama u GOP-u postala navika da jednodnevna druženja započinjemo eko patrolama. To nas nekako čini srećnijim, vrednijim, jer se pored druženja uz pesmu i igru, koje često i praktikujemo nakon obavljenog eko patrolnog posla, osećamo društveno korisnim, a mnogima od nas, onim malo starijim penzionerkama i penzionerima to je i podsećanje na dane iz mladosti kada smo učestvovali na omladinskim radnim akcijama – ističe vidno
raspoložen Nikolić.

A predsednica Sekcije za ekologiju najavljuje još aktivnije eko patrole.
– Samo da nas vreme posluži– kaže sa širokim osmehom na licu doktorka Grana, omiljena ličnost u Gradskoj organizaciji penzionera Pirot.

Ostavite komentar