TRUD SE ISPLATIO

Počelo je kao hobi, a sada je na putu da od toga zaradi DESETINE MILIONA funti godišnje!

"Sve je počelo od kuhinjskog stola mojih roditelja"

Hana Čapman (25) počela je da topi vosak 2018. godine iz hobija, kao dodatak svom poslu sa punim radnim vremenom.

Inače se bavila oglašavanjem na Instagramu, ali je za nekoliko meseci napustila posao na društvenim mrežama da bi sa svećama radila puno radno vreme.

„Sve je počelo od kuhinjskog stola mojih roditelja – topljenja voska na njihovoj ploči za kuvanje“, objasnila je Hana za Mirror.

Hana – koja je tada imala samo 23 godine – koristila je svoju ušteđevinu za kupovinu svih svojih materijala. Uspela je da uštedi dovoljno da krene dva meseca.

„Napustila sam posao sa punim radnim vremenom radeći u agenciji za društvene medije jer jednostavno nisam uživala u tome. Iskoristila sam ušteđevinu i počela da prodajem na Instagramu“, rekla je.

 Hana je započela posao u julu 2018. godine, sipajući svoje prve sveće u kući.

„Nakon stupanja u kontakt sa gospođom Hinč, sve je poludelo. Kuća mojih roditelja u osnovi je postala fabrika sa kutijama u svakoj sobi. U roku od šest nedelja morala sam da se preselim u svoju prvu komercijalnu jedinicu u Andoveru“, priča Hana.

Njen otac, sada njen poslovni partner, rekla je da, iako joj je bio inspiracija, nije verovao da bi svećarstvo mogla pretvoriti u posao koji traje ceo život.

„Tata me je snažno podstakao da se samozaposlim, koji je sada moj poslovni partner – iako nije bio previše oduševljen kada sam mu rekla da želim da proizvodim i prodajem sveće“, rekla je.

Kako je dodala, smatrao je da je to greška, ali ubrzo se predomislio kada je to počelo da raste – toliko da je napustio posao da bi postao deoničar i direktor u poslu zajedno sa Hanom.

vosak
Foto: Screenshot

Ona ističe da za uspeh zahvaljuje društvenim medijima.

„Počela sam na Instagramu, platformi za koju sam znala da ima ogroman potencijal, videvši kako mnogi brendovi rastu od skromnih početaka do izuzetno moćnih kompanija. U tome je lepota društvenih medija – postoje načini za njihovo korišćenje koji ne zahtevaju nužno novac i mislim da je to ono što ga čini toliko uzbudljivim za nadobudne kompanije i mlade preduzetnike, da zaista izjednačava teren“, ocenjuje Hana.

Dvadesetpetogodišnjakinja, koja je sada ko-direktorka svog posla, kaže da sada promatra da se proširi u SAD. Sada ima tim od 26 ljudi sa ukupno tri magacinske jedinice.

„Bez sumnje, najveći izazov je bio praćenje potražnje. Imala sam sreću da se na Instagramu povežem sa Sofi Hinčliffe – zvanom Gospođa Hinč – Ona je potpuno promenila tok mog života. Poslala sam joj poruku kada je imala oko 4.000 pratilaca i pitala je da li želi da pregleda naše proizvode“, priča Hana.

 Ubrzo nakon što je prvobitno stupila u kontakt, Sopfina stranica je „eksplodirala“ i njeno sledovanje je naraslo na 100.000, zatim 500.000, a ubrzo je prošlo preko 1.000.000 pratilaca.

„Veb lokacija bi se rasprodala i morali bismo da se zatvorimo na nekoliko nedelja da bismo očistili zaostale porudžbine. Bilo je neverovatno, ali podjednako stresno. Čak i sa jedinicom i većim prostorom, samostalno zadovoljavanje potražnje predstavljalo je pravu borbu. Od stvaranja paketa, baratanja e-poštom i porukama na društvenim mrežama, utapala sam se u radnom opterećenju. Bio je to zaista test period neumoljive posvećenosti, ali mislim da svaki preduzetnik to mora proći na neki način“, kaže Hana.

Njena najveća lekcija bila je da ne možete sve sami.

„Što pre zatražite pomoć i u posao uvedete druge ljude sa nizom veština koje vam nedostaju, to je manja verovatnoća da ćete upasti u nered“, ocenjuje.

Hana kaže da je uprkos pandemiji na putu da preokrene 10 miliona funti do kraja 2022. godine. Samo godinu dana nakon pokretanja „Ava Mai Candles“, Hana se preselila u svoje prvo skladište.

Kako ističe, 2020. godina je bila teška – Covid je imao snažnog udara na njihov lanac snabdevanja. Pošiljke su odložene nekoliko nedelja, što je zauzvrat značilo kašnjenje mnogih planiranih lansiranja proizvoda.

„Tada smo morali sve planove za marketing prebaciti na nove datume, i to je imalo velikog uticaja na naše finansijske prognoze i novčani tok. Ali trenutno smo u vrhuncu sezone. Uzimamo privremeno osoblje za Božić kako bismo pomogli u ispunjavanju potražnje i osećam se dobro kad možemo ponuditi zaposlenje ljudima, posebno u trenutnoj klimi“, ističe Hana.

Ostavite komentar