SAD JE PRAVO VREME ZA NJIH: Zasadite ove 3 biljke, cvetaće do snega

Ako ste zaljubljenik u vrtlarstvo i cveće, verovatno želite da cveta što duže, a da biste u tome uspeli ključno je da znate redosled sadnje

Najpametnijeje kombinovati jesenje, letnje i prolećne sadnice, tako da se vrste i periodi svetanja samo smenjuju, a bašte, terase i balkoni uvek budu zanimljivi, raskošni i šareni. Ako ste zaljubljenik u vrtlarstvo i cveće, verovatno želite da cveta što duže, a da biste u tome uspeli ključno je da znate redosled sadnje.

U tom slučaju ćete uvek imati bar jednu vrstu koja sveta, a u toku cele sezone od proleća do kasne jeseni. Većina trajnica koje se kupuju kod rasadnika raste u malim saksijama tzv. kontejnerima. Zahvaljujući tome mogu da se sade u bilo koje doba godine, osim kada je tlo smrznuto.

Koje vrste su idealne za sadnju na jesen?

Za početak, neka to budu poznate cvetne vrste, lažni suncokret (heliopsis) i zvezdan (aster). NJihove raskošne boje ulepšaće svako dvorište, ulazni prostor ili balkon i učiniće ih daleko atraktivnijim.

Zvezdan, ljubičasti kralj

Jastučasti zvezdan se može pronaći u nekoliko boja, ružičastoj, ljubičastoj, beloj i tamno crvenoj. Može da poraste i do pola metra, ali ga možete zasaditi i u saksiji ili žardinjeri koja će ograničiti njegov rast. Ovaj cvet nije zahtevan i nećete se mnogo namučiti oko nege. Osigurajte mu mesto gde će sunce dopirati do njega i redovni prehranu. Zvezdan voli umereno vlažno tlo, ali i redovno zalivanje i u tom slučaju će cvetati do kasne jeseni.

Lažni suncokret, raskošni žuti cvet

Lažni suncokret je svet intezivno žutih cvetova i možda poraste i preko jednog metra, ukoliko ga sadite u žbunu. Nije preterano zahtevan za negu, a najbolje uspeva na sunčanim mestima i u vlažnom tlu, kao i zvezdan. Redovno i obilno ga zalivajte i prehranjujte.

Bugenvilija je biljka koja voli mnogo sunca, pa o tome svakako treba voditi računa pri sadnji. Ali čak i ako je posadite duboko, na sunčanom mestu i redovno zalivate posle sadnje, uspeh može da izostane.

Naime treba znati da je bugenvilija poreklom iz tropskih predela Južne Amerike, gde prolazi razdoblje mirovanja i razdoblje intenzivnog rasta i cvetanja. Budući da se cvetanje  poklapa sa sezonom kiša, bitno je da bugenviliji svakako tokom proleća i leta osigurate dosta vode, a zimi zalivanje treba zaboraviti. Cvet bugenvilije je veoma mali i prilično neugleda, a njena lepota je u listovima tzv. priprecima.

Bugenvilija, impozantna puzavica

Sada je idealan trenutak i za sadnju bugenvilije. To je krupna, visoka puzavica koja može da poraste i više od deset metara u visinu i da sadrži veliku količinu lišća i cvetova. Kako bi podnela sav taj teret, njeno deblo mora da bude snažno i široko i upravo zato ne bi trebalo da se sadi neposedno uz zid kuće, već na udaljenosti od najmanje 30 centimetara.

Jednaku pažnju treba posvetiti i na kojoj dubini se sadi. Ova vrsta, za razliku od većine drugih trajnica, mora da se sadi dublje nego što je rasla u posudici za uzgajanje. Na taj način biljka ima veće šanse da preživi hladne vetrove i niske temperature koji su i najčešći uzrok propadanja bugenvilije.

Ostavite komentar