SAVETI USPEŠNIH LJUDI: Kako hobi možete pretvoriti u unosan posao?

Ako se nekada pitate zbog čega niste dobili povišicu ili unapređenje iako radite isto kao i neko ko je dobio, odgovor leži isključivo u vama

Kažu da sa novcem ne možemo kupiti sreću, ljubav, zdravlje, pa opet svima nama je neophodan.

Novcem možemo kupiti stvari koje su nam potrebne za život, kao što su hrana, garderoba, plaćanje računa… Čak i da živimo potpuno skromno, novac nam treba. Ako imamo porodicu, ova potreba se bar duplira. Najžalostije od svega što nam je on često neophodan kako bi smo sačuvali zdravlje ili spasili nečiji život.
Da bi smo imali novca moramo da radimo. Ako radimo nešto isključivo radi moranja i u tome ni malo ne uživamo, zasigurno nikada nećemo napredovati.

Ako se nekada pitate zbog čega niste dobili povišicu ili unapređenje iako radite isto kao i neko ko je dobio, odgovor leži isključivo u vama.

Vi se možda trudite i radite sve kako treba, ali ne uživate u tome i ne pokazujete elana. Možda je vreme da razmislite o sebi, svojim ciljevima i svojoj budućnosti.

Šta je ono što vas ispunjava? Na koji način vidite sebe za nekih 5, 10 godina?

Ako imate hobi, onda je to ono što volite i što vas ispunjava. Zašto onda ne biste mogli taj hobi pretvoriti u svoj posao iz snova? Konačno ćete raditi nešto u čemu ćete uživati.

Ipak, pretvoriti posao u hobi nije ni malo lako, posebno ako želite da budete preduzetnik. Radićete ono što volite i niko vam neće stajati nad glavom. Ovo NIKO, daleko je od istine. Mnogi će vam zapravo stajati nad glavom, država, radnici kad ih budete imali (a moraćete kada proširite svoj posao), klijenti…

Imajte na umu da vi radite za svoje klijente, ne za sebe. Ako oni nisu zadovoljni ni vaš biznis neće napredovati.

Nemojte da mislite da ćete odmah početi zarađivati veliki novac. Kada započinjete sopstveni biznis imaćete sreću ako budete i na pozitivnoj nuli. Međutim, vremenom, videćete, sve će doći na svoje mesto i uspećete u svojoj nameri. Na kraju krajeva ne morate biti milioneri. Važno je da možete sebi i porodici priuštiti normalan život i da zaista možete uživati u plodovima svoga rada.

Ako želite da vaš hobi postane vaš posao budite spremni da mu posvetite većinu svog vremena. Dakle ovo više nije samo vaš hobi i ne možete očekivati da ćete napredovati, ako radite samo u slobodno vreme. Isto tako morate uložiti u njega. Jednostavno ne možete očekivati dobitak bez da nešto i date.

Napravite plan! Počnite od toga gde ste sad, pa sve do toga gde želite da budete. Biznis plan je odlična strategija koju možete uraditi. Naravno, kada pravite plan budite surovo iskreni prema sebi.

Koliko novca imate za ulaganje, na koji način ćete na samom početku plaćati porez i ostale račune? Kako ćete privući klijente i kako ćete ih zadržati? Samo su neka od pitanja koja sebi morate postaviti dok planirate.

Takođe i veoma bitna pitanja koja morate sebi postaviti su kako da se izborite sa krizom i kako pobediti konkurenciju.

Danas ima dosta primera kako su ljudi započeli sopstveni posao zahvaljujući svom hobiju. Potražite na internetu, čitajte o njihovim počecima. Učite na njihovim uspesima, ali i greškama. Ne plašite se svojih grešaka, one su dokaz da se trudite i da zaista radite. Samo čovek koji ništa ne radi, nikada ne greši.

A ako ipak želite da promenite nešto, a niste sigurni šta, daćemo vam par predloga za hobije koje možete pretvoriti u vlastiti biznis:

Pisanje 

Ovo podrazumeva kreativno, ali i reklamno pisanje. Uglavnom se podrazumeva da je to pisanje za web portale, blog stranice, online magazine ili pisati za nekog klijenta. Naravno, potrebno je da imate imate talenat i da poznajete gramatiku i pravila pisanja. Pisanje reklamnih sadržaja, odnosno tekstova koji navode ljude na neku akciju naziva se copywriter.

Crtanje 

Ako imate talenat da crtate, onda imate i puno ideja za razvijanje posla. Možete oslikavati potrete ili neke druge slike na platnu, ali ne morate raditi samo slike i crteže. Oslikavanje izloga, šolja, odeće, takođe može biti veoma interesantno i unosno.

Video 

Danas svi imamo mobilne telefone i internet. Zahvaljujući YouTubu možete veoma jednostavno otvoriti svoj kanal i postavljati svoje snimke. Razume se, snimci moraju imati neku poentu i nećete odmah imati publiku i zaradu, potrebno je vreme i naravno da idete stepenicama. Međutim, ako budete uporni i dosledni svojoj temi ubrzo ćete postići ono što ste zamislili. Najbitnije je da učite.

Pravljenje nakita i drugih dekorativnih sitnica – Vešti ste u sklapanju sitnica i imate pregršt ideja. Pa zašto onda to ne biste iskoristili za sopstveni biznis. Počnite za početak sa malom količinom, napravite par sitnica i prodajte. Kako napredujete tako i povećajte svoju robu. Za početak vaša mala dela ponudite onima koje poznajete, a zatim njihovim poznanicima dok ne budete sasvim sigurni u sebe da možete prodavati potpunim strancima.

Prodaju možete i raditi putem interneta, ali budite veoma pažljivi. Robu šaljite u roku i tačno onu koja vam je naručena. Takođe budite iskreni o materijalu koji koristite.

Na kraju krajeva hobija je pregršt i na vama je da odlučite kojim hobijem ćete da se bavite. Nije svako rođen da bude preduzetnik i to je sasvim u redu. Najbitnije od svega je da kada dođete kući posle radnog dana i sve sagledate osećate zadovoljstvo, pa čak i ako je to bio najgori dan.

 

Ostavite komentar