U DEVETOJ DECENIJI PLETE PREDMETE OD PRUĆA: Proizvodi Nikole Maljkovića iz Apatina obišli su planetu

Originalan hobi Nikole Maljkovića iz Apatina čini ga čuvarom tradicije nekada čuvenog korparskog zanata, pa kako ga i u 82. godini prsti i oči dobro služe, od njega ne odustaje. Talenat iz mlađih dana ponovo je iskoristio nakon decenija službovanja u policiji, pa sada, kaže, nema onoga što ne može da napravi od pruća.

– Kao mladić sam to nekada radio i do odlaska u vojsku nisam se bavio ničim drugim, pleo sam razne stolice, to smo radili za izvoz, a kada sam se vratio iz armije onda sam prešao na sasvim drugi posao. Bio sam službenik policije, viši inspektor i komandir stanice milicije, a nakon dolaska u Apatin i obilaska područja našao sam deo tih šiba koje je nekad zasadila Radna organizacija korpara Apatina sadila i slučajno sam nasekao nekoliko i to ogulio i počeo da radim flaše. To mi je ulivalo neku mirnoću i radeći te poslove ja sam se, jednostavno, odmarao – prisetio se Maljković za „RTV“.

Za hobi kojim se sada, kao penzioner, bavi ne trebaju mu neki posebni instrumenti – alatka kojom se ravnaju deblje stvari, kao što su noge za stolice i stolove, gvožđ kojim se nabija šiba kad se plete, makaze, nož i šilo. Maljković kaže da je najteže isplesti boce koje imaju kratak grlić ili specifično, uvučeno dno, dok mu za mač ili sablju treba samo nekoliko sati rada.

Foto: Screenshot

Kako živi u malom stanu, koji je ujedno i radionica ovog penzionera, izradu pletenih predmeta započinje – u kupatilu.

– Pruće mora biti vlažno dok radim pa ga držim u kupatilu! Sve manje artikle radim u kupatilu, jer pruće mora da se pokvasi da bi se savijalo, da ne puca. Mojih proizvoda ima na nekoliko kontinenata – Kanada, Australija, Amerika, London, Beč i razne druge metropole. Izlagao sam radove na Ribarskim večerima u Apatinu sa prijateljem, ali sam imao problem jer su ljudi hteli da kupe proizvode, a ja ni od jednog nisam napravio dva ista. Imao sam samo po jedan eksponat, pa nisam mogao ni da poklonim nekome – kaže Maljković koji nije nikada prodao nijedno svoje umetničko delo, već ih je samo velikodušno davao.

Nikola Maljković
Foto: Screenshot

Budući da veliki deo dana tokom kojih izrađuje pletene predmete provodi u kupatilu, nameće se pitanje kako ostali članovi domaćinstva reaguju na to, ali Maljković, uverava, ima punu podršku supruge.

– Supruga ne da ima razumevanja, nego i pomaže. I ona je kao devojka nekad to radila. Tako smo zajedno i radili kao mladi. U braku smo 60 godina, a pre braka smo imali mladalačke sastanke jedno četiri – pet godina, kao deca smo počeli – zaključuje ovaj penzioner.

Ostavite komentar