BONUSI ZA PENZIONERE KOJI OSTANU NA POSLU Poslodavci im nude i 10.000 evra stimulacije samo da ne odu u penziju

Nemački ministar ekonomije Robert Habeck želi penzionerima da isplati veliki bonus, a svake godine mogu dobiti do 10.000 eura.

Gotovo svuda u Nemačkoj vlada očajnička potraga za radnicima. Otpuštanja nema na vidiku – baš suprotno.

Budući da će generacija bejbi bumera idućih godina odlaziti u penziju, mnoga će radna mesta ostati nepopunjena. Zato nemački ministar ekonomije Robert Habeck (Zeleni) želi da uvede pravu revoluciju među penzionerima.

Nakon oko 45 godina staža pojedini zaposleni jedva čekaju odlazak u penziju. Međutim, ako nemate dovoljno novca ili želite nastaviti dobro da zarađujete, možete nastaviti da radite.

Stoga, ministar ekonomije želi da uvede promene u penzioni sistem. Naime, on smatra da potencijalne penzionere u Nemačkoj treba podsticati da rade duže i tako popune praznine koje se mogu pojaviti na tržištu rada.

Predlog ministra je isplata pozamašnih nagrada penzionerima koji nastave da rade i nakon ispunjenih uslova za odlazak u penziju.

Habeck planira revoluciju: Polise osiguranja isplaćivće se kao bonusi

Konkretno, radi se o doprinosima poslodavca za penziono osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Ako se penziona revolucija kojoj Habeck teži stvarno dogodi, one bi se trebale isplatiti direktno kao bonus.

Za starije osobe to znači dodatnih 10,6 odsto na bruto platu.

Habeck sada planira da se doprinosi za socijalno osiguranje poslodavca isplaćuju direktno starijim osobama.

Kako pišu nemački mediji, udeo penzionog osiguranja iznosi punih 9,3 odsto bruto plate. Povrh toga dolazi osiguranje od nezaposlenosti od 1,3 odsto.

Za ljude koji žele da steknu finansijsku prednost kako budu stariji, ovaj potez nemačkih vlasti bi definitivno bio unosan posao.

Prosečni primaoci ovih pogodnosti primali bi oko dodatnih 5.000 evra godišnje. Moguće je po godini primiti najviše 9.285 evra, prenosi Fenix Magazin.

Međutim, ova penziona revolucija ne bi svima dala prednost.

Predlog ministra Habecka odnosi se samo na one koji su dostigli standardnu ​​dob za odlazak u penziju.

Iz ove mere su isključeni oni koji su u penziju otišli pre vremena ili oni koji su zbog raznih propisa prestali da rade ranije od planiranog.

 

Ostavite komentar