CRNOGORSKI PENZIONERI NEZADOVOLJNI Vešović: Penzije da budu 65 odsto od prosečne zarade

Došlo je do anomalija da penzioner sa 15 godina staža ima veću penziju od onog koji ima 40 godina, istakao je Vešović.

Iz Saveza udruženja penzionera Crne Gore poručuju da su „penzioneri razočarani zadnjim povećanjem penzija smatrajući ga nedovoljnim da bi se pratila inflacija“.

Na današnjoj sednici Skupštine Saveza udruženja penzionera Crne Gore koji broji 85.600 od ukupno 114.000 penzionera u Crnoj Gori stavljen je, navode, fokus na nedostatak komunikacije s Vladom, pre svega nemogućnost uspostavjlanja dijaloga sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić koja iako je pozvana na sednicu nije došla.

Predsednik Saveza udruženja penzionera, Branko Vešović, naglašava potrebu da se glas penzionera čuje na višem nivou, posebno ističući nedostatak predstavnika penzionera u Socijalnom savetu. Sednici su prisustvovali i predstavnici Fonda PIO, pišu crnogorski mediji.

“Povećanje penzija od 2,08 odsto ne daje nadu da se može iole pratiti inflacija. Naš predlog je da penzije budu 65 odsto od prosečne zarade u Crnoj Gori, godinama ponavljamo. Trenutno je taj odnos (zaposleni – penzioneri) ispod 50 odsto”, kazao je Vešović.

Navodi i da je za normalno funkcionisanje Fonda PIO potrebno da je 3,5 zaposlenih na jednog penzionera a sada je to 1,28 odsto.

Kao problem navodi i stambenu izgradnju koju je Fond PIO stopirao.

„Najavljeno je ranije na sednici Upravnog odbora da će ubuduće te stanove raditi Fond PIO. U 2021. i 2022. godini nije iskorišćeno 1.480.000 za stambenu izgradnju u 2023. ta sredstva nesu ni planirana. Imali smo zahteve Podgorice sa gotovim projektom i obezbeđenom lokacijom ali na žalost nije bilo sredstava“, objašnjava Vešović.

Vešović je dodao da je vlast ispunila obećanje zadato projektom Evropa sad 2 kada su u pitanju najniže penzije i one su sada 450 evra.

„Upravni odbor Saveza je pozdravio takvu odluku Vlade oko povećanja najnižih penzija ali je napravljena diskriminacija u odnosu na ostale penzionere kojih ima oko 50.000 penzionera. Došlo je do anomalija da penzioner sa 15 godina staža ima veću penziju od onog koji ima 40 godina“, zaključuje Vešović.

On smatra i da nije pravedno da se pomoć deli samo po jednom kriterijumu, visini penzije.

 

Ostavite komentar