DIREKTOR PIO FONDA OBJASNIO Penzija je ekonomska kategorija, opozicija daje prazna obećanja uoči izbora

Pomoć se isplaćuje redovno od 2016. godine.

Ako neko sebi dozvoli da komentariše penzijski sistem trebalo bi da poznaje bar njegove elementarne osnove.

Penzija je ekonomska kategorija zasnovana na obaveznom osiguranju i uplati doprinosa za PIO što je osnov za buduće primanje. Godine 2012. smo zatekli više od 1,7 miliona penzionera sa prosečnom penzijom od 204 evra, a od 1. januara 2024. godine prosečna penzija će biti 390 evra, sa konstantnom tendencijom rasta i redovnim usklađivanjima penzija.

Pomoć se isplaćuje redovno i od 2016. do danas svi penzioneri su dobili po 72.900 dinara jednokratne pomoći, dok su u vreme bivšeg režima dobili jednu pomoć od 5.000 dinara, i to za penzionere sa primanjima ispod 30.000 dinara.

Pravo na TNP preko Fonda PIO ostvaruju korisnici i osiguranici RF PIO, a osobe koje nisu u obaveznom osiguranju i koje ne ispunjavaju uslov za penziju ostvaruju svoja prava na naknade i pomoć kroz sistem socijalne zaštite i za njih je bilo više novčanih davanja od strane države proteklih godina.

Opozicija se očito setila da računa samo pred izbore, mada im i ta računica ne ide, pa kada kažu da je prosečna penzija 39.874 dinara, te da je za tročlanu porodicu potrebno za hranu i piće 41.000 dinara, ne možemo da utvrdimo uz pomoć koje matematičke računice dolaze do toga da penzioner jedva ima i za hranu iz potrošačke korpe.

Ako to ne mogu da sračunaju, kako bi tek onda isplatili 13. penziju ili dali garantovane penzije građanima koji nikada nisu uplaćivali doprinose u državni budžet.

Danas u kasi imamo 545 milijardi dinara što je skoro 70 puta više novca na računu države u odnosu na 2012. godinu kada su oni i slični njima upravljali Srbijom ostavljajući je sa tek 8 milijardi dinara.

Da su te 2012. godine ostali na vlasti još samo mesec dana naši penzioneri tog meseca ne bi primili penzije.

Za razliku od bivšeg režima, mi brinemo o našim najstarijim sugrađanima i sve dok je odgovorne politike Aleksandra Vučića biće tako, saopštio je direktor Fonda PIO Relja Ognjenović, zaključivši da opozicija daje penzionerima prazna obećanja uoči izbora.

18 komentara na vest “DIREKTOR PIO FONDA OBJASNIO Penzija je ekonomska kategorija, opozicija daje prazna obećanja uoči izbora”

 1. Zastoste me obmamuli,NsZ mi obecao starosnu a vi mi odradili prevremenu zbog penala .More svi ste samo prevaranti

  Odgovori
 2. Bravo najboljem direkrotu Pio fond RS, i najsposobniji čovekom koji je stigao u pravo vreme da napravi i malo boljeg reda u Pio fondu… SVA SREĆA I USPEH VAM ŽELIM. MILORAN

  Odgovori
 3. 2012. 204 € bilo je bogatstvo za današnjih 500€.
  U ovom trenutku od penzije, kad platim račune, imam samo za jedan obrok dnevno (bez mesa) do sledeće penzije.
  Poštovani gospodine direktore, ako smo stari, nismo glupi da poverujemo u Vašu propagandu. Pokušajte da sa 24 742,31 rsd mesečno živite i preživite.

  Odgovori
  • Sta hoce ovi sa malim penzijama koliko su uplacivali doprinos za penziono osigutanje toliko su dobili…sta hoce uravnilovku dosta drzava uradila za onima sa nalim penzijama a nije trebala ….ko jectaj oenzioner koj izdrzaba porodicu sa penzijom laz nije valjda pravio decu u 50 toj godini

   Odgovori
   • Nećemo ništa, samo da nam ne pričate da je bolje nego što je bilo, a nismo mi uplaćivali u penzioni fond već poslodavac.

    Odgovori

Ostavite komentar