I DANAS NASTAVLJENA ISPLATA UVEĆANIH JANUARSKIH PENZIJA Ove dve grupe penzionera na redu, a evo kada ste vi

Danas nastavljena isplata penzija za januar ovim penzionerima.

Danas je isplata penzija za januar, uvećanih 14,8 odsto, počela za vojne i poljoprivredne penzionere, kako na tekuće račune tako i na kućne adrese i na šalterima pošta.

Isplata je najpre krenula 2. februara, za sve penzionere iz kategorije samostalnih delatnosti, koji penzije primaju preko tekućih računa, na kućne adrese i na šalterima pošta.

najveća grupa, penzioneri iz kategorije zaposlenih, svoje prinadležnosti će primiti 10. februara preko tekućih računa a 8. na kućne adrese i na šalterima isporučnih pošta.

Ovom redovnom povećanju prethodilo je i vanredno usklađivanje penzija u oktobru prošle godine od 5,5 odsto, a to je najbolji pokazatelj da težnja države nije samo očuvanje standarda penzionera, već i njegov stalni rast.

Sa tim uvećanjima prosečna penzija iznosi oko 45.775 dinara, odnosno oko 390 evra.

U poslednje dve godine, uključujući redovna i vanredna povećanja, u Srbiji su penzije ukupno kumulativno povećane više od 56 procenata.

Želimo što pre da dođemo do nivoa penzija koji smo obećali, a to je 650 evra za prosečnu penziju do kraja 2027. godine, kazao je direktor Fonda PIO Relja Ognjenović, podsetivši i da je u novembru 2023 korisnicima penzija i novčanih naknada isplaćena i jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara.

Sa januarskim povećanjem najniža penzija u Srbiji za korisnike iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti sada iznosi 24.987,67 dinara, a najviša za sve korisnike 230.145,48 dinara. Uvećana je i vrednost opšteg boda koji utiče na visinu prvog obračuna penzije, a koji sada iznosi 1.345,88 dinara.

Osim penzija, povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, dok korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije kojima visina prinadležnosti ne prelazi 51.618,14 dinara se isplaćuje novčani iznos kao uvećanje uz penziju do pet odsto, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije.

 

1 komentar na vest “I DANAS NASTAVLJENA ISPLATA UVEĆANIH JANUARSKIH PENZIJA Ove dve grupe penzionera na redu, a evo kada ste vi”

Ostavite komentar