JOŠ JEDNA SIGURNOST ZA PENZIONERE Sporazum o socijalnoj sigurnosti Srbije i Australije stupa na snagu 1. februara

Stupanjem na snagu ovog sporazuma, australijska strana će dobiti osnov da transferiše penzije našim državljanima koji se vrate u Srbiju, bez ikakvih umanjenja, što do sada nije bilo moguće, naveli su iz Ministarstva za rad.

Sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti stupiće na snagu 1. februara sledeće godine što će omogućiti državljanima Srbije i Australije koji su radili u jednoj od ove dve države da ostvare pravo na penziju, bez obzira gde žive, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država će, radi ispunjenja uslova za penziju, uzeti u obzir i staž navršen u drugoj državi ugovornici, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će građani pravo na penziju, koje su ostvarili na osnovu pravnih propisa jedne države, moći da koriste i van njene teritorije, a transfer u državu prebivališta, će se obavljati bez umanjenja primanja.

To znači da ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u Australiji vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno obavljaće njen transfer u Srbiju, bez umanjenja visine primanja.

Stupanjem na snagu ovog sporazuma, australijska strana će dobiti osnov da transferiše penzije našim državljanima koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće, naveli su iz Ministarstva za rad.

Ovaj sporazum je veoma značajan za sve naše građane koji su radni vek ostvarili u Srbiji i Australiji, kao i za one koji trenutno žive i rade u Australiji, a kojih, prema procenama Ambasade Srbije u Kanberi, ima između 150.000 i 200.000.

1 komentar na vest “JOŠ JEDNA SIGURNOST ZA PENZIONERE Sporazum o socijalnoj sigurnosti Srbije i Australije stupa na snagu 1. februara”

  1. Nista ja ovde nerazumem napisite jednostavno,Australijske penzije su normalno primane ko se vratio u Srbiju sa malim uskracenjem zdravstvo tj, Medicare nije uplacivano jer se koristi u srbiji..Druga stvar zasto ljudi koji su radili u Rs ,a sada se nalaze u Australiji i treba im jos 5 godina do penzije neracunaju staz iz Srbije.Ispada da 43 godine radim ,i sta je tu pozitivno uradjeno nista nevidim.Australijski penzioni fond je komplikovan tj socijalna pomoc jer svi imaju iste penzije ako se vracate u domovinu i ako ste ostavili stan deci da koriste nemate pravo na penziju ,zavisi koja je cena ili vam umanjuju .Najgori penzioni fond.

    Odgovori

Ostavite komentar