KAKO OTIĆI U PREVREMENU PENZIJU I KOLIKI JE GUBITAK Ženama je potrebno više godina života nego do sada, a umanjenje iznosi tačno ovoliko procenata

Ovo su uslovi za odlazak u prevremenu penziju u 2024. godini.

U PIO Fondu mnogi se interesuju kako otići u prevremenu penziju bez obzira što to za sobom vuče trajne finansijske posledice, odnosno trajno umanjenje penzije.

Tako je potencijalna korisnica iz Valjeva pitala koliko u 2024. godini žene treba da imaju godina radnog staža i života da bi otišle u penziju pre potrebnih navršenih godina za starosnu penziju.

Ona je pitala i da li se u tom slučaju penzija trajno umanjuje.

Kako podsećaju iz PIO Fonda, uslovi penzionisanja za žene su od 1. januara 2024. godine promenjeni.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju u 2024. godini se završava prelazni period, odnosno pomeranje uslova za žene, pa je od 1. januara ove godine za oba pola za ostvarivanje ovog prava potrebno 40 godina staža i 60 godina života.

Prošle godine ženama je bilo dovoljno da imaju 59 godina i 6 meseci života.

Ali, iznos penzije se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec koji nedostaje do navršenih godina života koje su Zakonom o PIO propisane za sticanje prava na starosnu penziju (u 2024. godini za žene to je 63 godine i osam meseci, dok je prošle godine bilo 63 godine i 6 meseci života).

Umanjenje može maksimalno iznositi 20,4 procenta.

Umanjenje prevremene starosne penzije je trajno.

Ono ostaje i u slučaju kada korisnik prevremene starosne penzije navrši godine života propisane za sticanje prava na starosnu penziju.

 

7 komentara na vest “KAKO OTIĆI U PREVREMENU PENZIJU I KOLIKI JE GUBITAK Ženama je potrebno više godina života nego do sada, a umanjenje iznosi tačno ovoliko procenata”

 1. Ovo je sramota sta se radi
  Zena ima 42 g radnog staza ili vise a nema godine zivota pa zašto da bude kaznena i da joj se umanjuje penzija do kraja zivota
  Užas ogorčeni smo

  Odgovori
 2. Ovo je najludji zakon ikada donesen.Trebalo bi njime malo da se pozabave u SKUPŠTINI. Ali čini mi se da mi to nećemo doživeti…..

  Odgovori
 3. Opet zaobilazite poljoprivrednice, buduće penzionerke, njihova fiktivna PIO dugovanja i njihovu starosnu granicu, Sve više pričate o povratku mladih na selu
  i uporedo prikazujete traktore na ulicama Francuske i Nemačke

  Odgovori
 4. Kaznjavanje zato sto smo radili puni radni vek … A veciti studenti neka sede u fiteljama nima je ipnako plata pedeset puta veca.

  Odgovori
 5. Treba smanjiti potrebne godine staža za prevremenu penziju za žene. Pričamo o očuvanju porodice, a ko obezbedjuje dnevno funkcionisanje porodice. Zaposlene žene imaju 2 radna mesta: posao i kuću. Trebalo bi da zakon vrednuje i to opterećenje.

  Odgovori

Ostavite komentar