MARIJA JE OČAJNA, BIĆE TO NJENIH „NAJDUŽIH 6 MESECI U ŽIVOTU“ Uslov za starosnu penziju pobegao joj je za nekoliko dana, rođena je sredinom godine

Marija je na korak od penzionisanja, ali su joj novi uslovi došli glave: "Umesto da sam već u penziji ja moram još da čekam".

Zbog novih uslova za penzionisanje žena, Mariji G. iz Beograda penzija je, makar ove godine, pobegla.

Kako je ona rođena u julu 1960. godine, ona je ove godine napunila 63 godine i kada je prvi put uzela da pogleda kada će napokon otići u penziju, pre par godina videla je da će joj penzija ove, 2023. godine, pobeći.

– Rođena sam 10. jula, i prošle godine je bio uslov 63 godine i 4 meseca za odlazak u penziju, dakle već bih podnela zahtev. Ali, kako se svake pa i ove godine menjaju uslovi, produžen mi je radni vek za još 2 meseca, i tu već ulazim u 2024. godinu i novo pomeranje starosne granice, na 63 godine i 8 meseci. Praktično umesto da sada čekam svoju prvu penziju, meni je zbog toga što sam rođena u sred godine, ona pomerena za april 2024. , priča sagovornica „Blic Biznisa“ uz komentar da je ispred nje najdužih 6 meseci u njenom životu.

Uslovi za penzionisanje žena će se menjati narednih 9 godina

Da bi žene ostvarile pravo na regularnu penziju, tj da bi se ispunili uslovi za penzionisanje, one moraju da ispune najmanje 15 godina radnog staža i imaju najmanje 63 godine i 6 meseci života i to važi za ovu godinu.

Prema Zakonu o PIO koji je promenjen 2014. godine, svake godine se menjaju uslovi za penzionisanje kod žena. Starosna granica se pomera za 2 meseca godišnje i pomeraće se sve do 2032. godine kada će se žene izjednačiti sa mušrakcima, tj. svi će morati da imaju 65 godina starosti da bi ispunili uslov za odlazak u penziju.

Praktično žene u Srbiji će te 2032. godine raditi godinu i po dana duže nego sada.

 

Ostavite komentar