POČINJE PRIMENA ŠVAJCARSKE FORMULE Od iduće godine penzije će pratiti rast plata i troškova života!

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog izmena Zakona o penzijskom osiguranju.

Rečeno – ispunjeno!

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog izmena Zakona o penzijskom osiguranju, kojim je predložena izmena načina usklađivanja visine penzija, kako bi njihov rast bolje mogao da prati rast zarada i troškove života.

Predlaže se da se penzije od januara naredne godine usklađuju na jedan od tri načina: prema kretanju zarada, kretanju potrošačkih cena ili tako da se uzima u obzir polovina procenta promene zarada i polovina procenta promene potrošačkih cena.

Na ovaj način obezbeđeno je da rast penzija prati rast zarada u periodima kada je niže učešće rashoda za penzije i novčani iznos kao uvećanje uz penziju u bruto domaćem proizvodu, a u periodima kada je navedeno učešće veće obezbeđuje se zadržavanje kupovne moći penzija njihovim usklađivanjem prema potrošačkim cenama.

– Predviđeno je da se način obračuna procenta usklađivanja penzija određuje u zavisnosti od odnosa visine isplaćenih penzija i novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju prema visini BDP-a – saopšteno je iz vlade.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je nedavno da će od 1. januara biti primenjivana švajcarska formula plus za usklađivanje penzija, prema kojoj će penzije biti dodatno zaštićene.

Siniša Mali je na sednici Skupštine Srbije na kojoj je raspravljano i o Predlogu zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, objasnio kako će penzije biti usklađivane od 1. januara.

„Ukoliko padnu na ispod 10 odsto BDP-a, mi ćemo ih usklađivati samo sa prosečnim platama, ako su između 10 i 10,5 odsto implementiraćemo švajcarsku formulu, a ako su između 10,5 i i 11 odsto, biće indeksirane sa stopom inflacije“, naveo je Mali.

 

Penzije veće od 1. decembra

 

Inače, penzije za novembar, koje će biti isplaćene u decembru, već su uvećane za devet odsto, zakonskim izmenama.

Ministar je objasnio da će ova povišica biti potpuno isplaćena iz sredstava Fonda PIO, jer, kako je istakao, prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osoiguranje su toliko povećani da ima novca za tako nešto.

Naredno povećanje primanja najstarijih građana Srbije uslediće već od 1. januara 2023. godine i iznosiće 12,1 odsto.

Ono će biti omogućeno predstojećim usvajanjem budžeta za 2023. godinu i odgovarajućih izmena penzijskog zakona u Skupštini Srbije.

Tako će prosečna penzija, koja sada iznosi 30.965 dinara, u prvom naletu biti uvećana za 2.786 dinara, pa će iznositi 33.751 dinar. U drugom će skočiti za još 4.083 dinara, pa će početkom nove godine iznositi 37.834 dinara. Trenutna prosečna penzija u Srbiji iznosi 30.965 dinara, a nakon dvostrukog povećanja biće viša za 6.869 dinara.

 

Ostavite komentar