PORODIČNA PENZIJA I PONOVNO ZAPOSLENJE Da li će biti izgubljena, ne mora da znači

Pitanje na tu temu stiglo je iz Kragujevca.

Korisnica porodične penzije iz Kragujevca dobila je priliku da se zaposli a pritom je posle smrti supruga ostvarila pravo na porodičnu penziju.

Nedavno sam dobila ponudu da radim u jednoj trgovini pa me interesuje da li ću ako se zaposlim ostati bez porodične penzije, pitala je ona nadležne u PIO Fondu.

Kako odgovaraju, ako se korisnik porodične penzije zaposli, obustavlja se isplata porodične penzije sa danom početka zaposlenja, tj. sa danom prijave na osiguranje, za sve vreme trajanja osiguranja.

S obzirom da korisniku porodične penzije kad se zaposli ne prestaje pravo na nju, već se samo obustavlja isplata, nakon prestanka osiguranja tj. rada, ona može da podnese zahtev da se isplata porodične penzije nastavi.

Ako korisnik porodične penzije obavlja poslove po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, autorskom ugovoru i slično neće se ni obustavljati isplata penzije.

Uslov je da iznos ostvarene ugovorene naknade na mesečnom nivou bude niži od iznosa najniže osnovice u osiguranju zaposlenih važeće u momentu uplate doprinosa, objašnjavaju iz Fonda PIO.

Ostavite komentar