POSLE POVEĆANJA MINIMALNE PENZIJE Zahtevi penzionera za kredite utrostručeni

Gužve u Fondu PIO nakon povećanja minimalne penzije.

Nakon nedavnog povećanja minimalne penzije, veliki broj penzionera krenuo je u traženje kredita, što je rezultiralo velikim gužvama u Fondu PIO.

Stručna služba Fonda PIO potvrdila je saznanja „Pobjede“ o povećanju zahteva penzionera, od poslednje penzije, koji su u odnosu na ranije veći dva do tri puta.

Od početka isplate penzija za januar, kada je najniža penzija povećana na 450 evra, odnosno od 19. februara ove godine, u Fondu PIO, zajedno sa svim područnim jedinicama Fonda, evidentirano je oko 2.300 zahteva za overu zabrane na penziju. U poređenju s prethodnim periodom, broj obraćanja penzionera za overu zabrane na penziju povećao se dva do tri puta, zavisno od područne jedinice, izjavili su iz Fonda PIO.

Predstavnici penzionera su u više navrata isticali da penzijski sistem mora pratiti rast troškova života.

Povećanje minimalne penzije je korak naprijed, ali još nije na nivou koji bi osigurao dostojanstvenu starost, komentarisali su penzioneri koji su u redu čekali za zahtev za kredit u Fondu PIO.

Ovo povećanje minimalne penzije je kao kap u moru korisno, ali nedovoljno. Sada se suočavamo s dilemom: ili živimo skromno ili se zadužujemo. Nadam se da će vlasti shvatiti da penzioneri zaslužuju više od preživljavanja, zaslužujemo dostojanstvenu starost nakon dugog radnog vijeka koji smo proveli doprinoseći društvu, rekli su penzioneri koji su čekali u redu.

U razgovoru sa njima saznali smo da im ovo povećanje minimalne penzije donosi neku nadu, ali istovremeno otvara i pitanja o dugoročnoj održivosti njihovih finansija, piše Bankar.me. 

Dok cenimo svaki korak prema poboljšanju našeg standarda života, treba razmotriti širu sliku. Penzioneri su temelj društva i zaslužujemo stabilnu finansijsku budućnost, bez straha od nepokrivenih troškova ili zaduživanja. Nadamo se da će se naši glasovi čuti u raspravi o državnom budžetu i socijalnim politikama, te da će se doneti odluke koje će osigurati naše dostojanstvo i sigurnost u godinama koje dolaze, poručili su penzioneri.

Uprkos značajnom porastu zahteva penzionera, Fond je reorganizovao svoj rad kako bi udovoljio svim zahtevima stranaka.

Dodatno osoblje angažovano je kako bi se smanjile gužve i ubrzala obrada zahteva za kreditima.

S druge strane, neki ekonomisti u regionu izražavaju zabrinutost zbog povećanog zaduživanja penzionera.

Minimalna penzija od januara je povećana sa 270 na 450 evra.

Prima je 75 hiljada od ukupno 124 hiljade penzionera, koliko ih ima u Crnoj Gori.

Prosečna januarska penzija iznosila je 509,3 eura, što je 20 odsto više od prosečne penzije u decembru.

 

Ostavite komentar