PRIMAKLO SE OKTOBARSKO POVEĆANJE PENZIJA Evo precizne računice za sadašnje i za buduće penzionere

Izračunali smo kolika će vam biti penzija od oktobra!

Uskoro stiže povećanje penzija od 5,5 odsto, od 1. oktobra, a evo šta će to značiti za vas i vaš novčanik u zavisnosti od toga kolika vam je penzija ili zarada ako se u ovom trenutku tek spremate za penzionisanje.

Dakle ukoliko radite za minimalac ne možete očekivati više od 25.000 dinara a sa platom od 70.000 to je čak preko 43.000 rsd.

Za one koji su 40 godina zarađivali više od minimalne zarade i to platu od oko 50.000 dinara mesečno penzija bi od oktobra bila 31.117 dinara.

Za one koji su zarađivali 70.000 dinara sledovala bi penzija od 43.560 dinara, dok za zaradu od 90.000 dinara može da se očekuje penzija od oko 55.915 dinara. 

Evo kako izgleda formula i kalkulator penzija

Postalo je opšte poznato da je kalkulator penzija izuzetno komplikovan.

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna ali je suština u tome da što je veća plata tokom radnog staža, to je veća i penzija, što je i sasvim logično.

Visina penzije, praktično, je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu.

Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Na kraju dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom koji od januara 2023. iznosi 1.111,25 dinara.

Ali, tu je sada i nova usluga PIO Fonda e kalkulator

Ona će uveliko pomoći građanima da im sračuna odnosno proceni kolika će im biti penzija na osnovu unetih podataka o stažu i visini zarade, kao i o uplaćenim doprinosima.

Ova usluga je otvorena krajem avgusta i njeni puni efekti se tek očekuju.

Po rečima direktora PIO Fonda Relje Ognjenovića, e kalkulator doprineće da se sve nedoumice oko staža i doprinosa rešavaju na vreme i da se na rešenje za penziju što manje čeka.

Od 1. januara 2024. godine sledi još jedno povećanja penzija, a u međuvremenu i 20.000 pomoći države

Penzije će od 1. januara biti povećane 14,6 odsto a svi penzioneri, njih oko 1,6 miliona dobiće novčanu pomoć između 25. novembra i 5. decembra i to po 20. 000 dinara, mimo najavljenih povećanja penzija – objavio je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Januarsko povećanje penzija je redovno, a oktobarsko vanredno usklađivanje, a kumulativno povećanje iznosiće preko 21 odsto.

34 komentara na vest “PRIMAKLO SE OKTOBARSKO POVEĆANJE PENZIJA Evo precizne računice za sadašnje i za buduće penzionere”

 1. Evo poskupelo gorivo poskupela struja kaznjavanje na sve strane zakoni oduzimanje vozila akcize nameti kolko oces o tome pisi a ne da se uvlacis vlasti vlaa je dobra bolje netnam davno bila nije ali vi uvlakaci pisete o povecanju penzija pitajta onog penzionera sto prima 20000 sta da radi nezna ujutru kad ustane dal da se umije ili ubije

  Odgovori
 2. Sve je ovo tačno i lepo, al je država posebno nepravedna prema građanima koji počinju da rade posle srednje škole a odrade 40 radnih godina i one koje je svojim odlukama oterala u prevremene penzije od 2015-2018 godine i time im kaznenim poenima nanela štetu.

  Odgovori
  • Predato za penziju svi papiri,25.4.2023, nema odgovora, nema nikakog resenja, pet mesevi, i jos nista, telefonom se ne dobija nikad veza, ..sta reci,??

   Odgovori
  • Mislim da je nesrazmerno povecanje penzije sa nagradama sportista, joji su se nekada takmicili za svoju drzavu sa ponosom da na taj nacin p k kakazu p atrijotizam, nemam nista protiv I u vezi nagrada, samo da ne bude jedna nagrada sportisti visegodisnja prosecna penzija, I mi penzioneri imamo mnoge zasluge u izgradnji danasnje domovine,radili smo I gradili bez I jednog dinara udarnicki. Da se pogresno ne razumemo, u redu nagrade, ali h razumnom iznosu.

   Odgovori
  • Vi mastiljari mislite da ste vi odrzali drzavu kao uceni gde su bilo kv i vk struktura koji su nosili privredu na svojim plecimasada jedva prezivljavaju od penzije,sada srbija vapi za sva k.v. i vka majstore svih zanimanja jer ih nema,nece niko u zanatlije bolja kancalarija,a to ste vi mastilari doprineli tome sada majstore crtajte na papiru pa neka vam rade i zarađuju vasu i njihovu bed u platu.

   Odgovori
  • Nije u redu da se svima pivecajh penzjje itreba da se povecaju onima koji imaju 20000 penziju a ne onima koji imaju 80000 i vise

   Odgovori
 3. Zar penzioneri nemaju iste potrebe kada smo radili imali smo plate koje nam je drzaba odredivala tako isad treba da imamo svi penzije iste posto nemamo da skolujemo izasto je vaznoja starosna granica od staza da bi nam se trajno umanjila penzija pa onaj sa fakultetom je imao laksi posao i vecu platu i moze da zivi sa 100.oooa mi koji smo ispunili staz a nemamo starostznaci poceli smo odmah iz skole da radimo pa smo kaznjeni sa penzijom posto je umanjena isa ovakvim povecanjem nikada ih necemo stici posto vec imaju penziju vecu od mnogih koji su u radnom odnosu i imaju manju platu a imaju decu koju treba i skolovati ,obuci,nahraniti pa i platiti skolovanje posto se moraju kupovati novi udzbenici zar se nemogu prenositi sa generacije na generaciju osim radnih listova a i 2+2uvek ostaju isto autori se svake g
  menjaju a da nepricamo o natslitetu zasto parovi koji imaju 3dece nemaju deciji dodatak trebalo bi svako dete da ima deciji dodatak jer ima parova koji se odlucuji da ni nemaju dece posto nemaju uslove da im priuste najosnivnije deca Beogradska su iznad seoskih a seoska deca su kao i roditelji a tu spadaju i penzioneri kao fa smo gradani drugog reda a da nepricamo nedaj Boze bolesti treba vam podosta da bi se lecili posto se svaki lek kupuje pa zasto onda nam skidate soc.osiguranje ima dosta nepravilnosti i nerealno ali ko ima tom treba i dati a onaj dto ima malo neka se snalazi ljudu malo razmislite i pozabavite se kako svesti razlike na minimum

  Odgovori
 4. Moje pitanje. Zivim u republici srpskoj. Trebala bi ovih dana dobit resenje o penzionisanju u Srbiji. Dali i ja dobivam pomoc i povisice. Hvala

  Odgovori
  • Naravno da ces dobiti povecanje penzije ali neznam kako ocekujes pomoc od drzave U kojoj ne zivis,jer verovatno ako RS deli pomoc i oni daju samo svojim gradjanima ,to ces da dibijes.A drugo je ako deli PIO onda dobijaju penzioneri bez obzira gde se nalaze

   Odgovori
 5. Nije cudo sto se predsenik bori za svaki procenat jer su penzije zaista katastrofa vecini penzionera. Samo se cudim sto ne uvede neke promene u fondue oko isplate najnize I poridicnih penzija. Moja majka prima 30 god.por.penziju I ona sad iznosi 18000 posle toliki godina. A ja Sam morala da uzmem porod.penziju odmoga muza koja se racuna 70 procenata od aprilske penzije 2021.god. ibila je 25000. Dobro je kad nije umro ranije. Cekam resenjena za nekih 18500 hiljada.dosta je.iposteno

  Odgovori
 6. Хвала држави што су редовне пензије и колико може, толико и повећава ја сам задовољна, јер поштујем и волим моју Србију.

  Odgovori
 7. NORMALNO JE POVECATI PENZIJE.MEDJUTIM OPET NAJUGROZENIJA GRUPA PENZIONERA MALO CE TO OSETITI.NIJE NORMALNO DA ,PRIMER: ONAJ KO IMA PENZIJU PO 170.000,00 DINARA IMA ISTI PROCENAT KAO ONAJ KO IMA PENZIJU OKO 20.000,00 DIN.ZNACI KOM’ DOBRO BICE JOS BOLJE A VI STARI SA MINIMALCEM NE MOZETE NI LEKOVE KUPITI.JELI TO PRAVDA?

  Odgovori
 8. Za normalne prilagodavajte se situaciji jer vec u decembru niko ne komenterise jer im je veoma bitna destinacija za g.o. i tada svi zevaju u l.t. pa i ne vide dali je tamo ili ovamo nesto poskupelo vazno je da se izbaci na fejs ko je gde bio i koliko potrosio

  Odgovori

Ostavite komentar