PRIMAO 10 PUTA VEĆU PENZIJU: Zbog greške sistema ovaj čovek mora da vrati ogromnu sumu novca!

Nakon što je greška primećena, Fond PIO je u oktobru 2018. godine poništio prethodna rešenja kojima su mu određene penzije

Vojnog penzionera iz okoline Pljevalja M.A, koji je greškom Fonda PIO 11 godina primao desetostruko veću penziju nego što mu pripada, a da na to nije reagovao, to će sada koštati 155 500 evra.

Ovo je odluka Osnovnog suda u Pljevljima iz jula prošle godine, koju je krajem januara potvrdio bjelopoljski Viši sud, a nedavno i Vrhovni sud po tužbi Fonda PIO, koji je na ime sticanja bez osnova od ovog penzionera prvobitno tražio 171,1 hiljadu evra, koliko je utvrđeno da mu je preplaćeno od 2007. do 2018. godine, prenose crnogorski mediji.

Ovaj penzioner je rešenjem Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika od 15. avgusta 2007. godine ostvario pravo na invalidsku penziju od 822,52 evra umesto 82,25 evra.

Fond PIO je nakon izmena zakona, po službenoj dužnosti, pokrenuo postupak za određivanje novog iznosa invalidske penzije, pa mu je početkom 2011. godine taj iznos čak povećan na 1.103 evra.

Nakon što je, 11 godina kasnije, ova greška utvrđena, Fond PIO je u oktobru 2018. godine poništio prethodna rešenja kojima su mu određene penzije.

Fond je tražio povraćaj novca s kamatama, ali je sud odbio da dosudi kamate u iznosu od 61,8 hiljada evra navodeći da je penzioner postao nesavestan od momenta podnošenja tužbe za povraćaj sredstava, a ne od momenta kada je stekao imovinu bez pravnog osnova.

Utvrđeno je da je nastupila zastarelost potraživanja za period od 2007. do februara 2009. godine, pa je obavezan da umesto 171,1 hiljadu vrati 155,5 hiljada evra.

Njegov advokat je tvrdio da penzioner nijednom svojom radnjom nije doprineo da mu se penzija isplaćuje u ovolikom iznosu, već je novac isplaćivan u visini koju je utvrdio sam Fond i da je neprihvatljivo da penzioner plaća tuđe greške, a da Fond PIO ne snosi nikakve posledice, tim pre što tuženi nijednog momenta nije sumnjao u regularnost donetih rešenja.

Ipak, sud je ove navode ocenio neosnovanim i potvrdio prvostepenu presudu pljevaljskog suda.

 

14 komentara na vest “PRIMAO 10 PUTA VEĆU PENZIJU: Zbog greške sistema ovaj čovek mora da vrati ogromnu sumu novca!”

 1. Ovo je primer nezakonite odluke sudova koji štite državne organe na teret građana. U PIO fondu imaju čitave službe koje vrše obradu zahteva osiguranika i sve su zatajile, zbog čega nije trebalo “kazniti“ ovakvom presudom osiguranika, već celu službu za obračun i kontrolu obračuna penzije.

  Odgovori
 2. TO JE GREŠKA PIO FONDA, ONI TREBA DA NADOKNADE TU SUMU. ŠTA JE ČOVEK KRIV, ZBOG NJIHOVE GREŠKE U SISTEMU? KAD TO SVE NEPISMENO. A ONI ŠTO UZIMAJU MITO, ZA INVALIDSKU PENZIJU, NI MANJE NI VIŠE, GLAVNI ŠEF INVALIDSKE KOMISIJE.

  Odgovori
 3. A ŠTOJE SA PENZIJOM BORAČKO OVOG STARCA IZ KUČA ŠTO JE UZIMAO ČLAN KOLEKTIVA PENZISKOG OSIGURANJA ŠTO MU NE OBJAVITE IME.PO OVOM NATPISU ISPAD DA JE OVAJ PLJEVLJAK SAM SEBE NAPISAO REŠENJE .SRAMOTA.

  Odgovori
 4. Da ima PRAVDE, a ne povrsnosti vezane za pravdu pa je tumaci kako ko hoce, ovaj penzioner bi radi zataskavanje (nije duzan da proverava PIO fond) trebao da vrati TRECI deo t.j. 50 i koji euro, a PRAVI GRESNIK dvotrecinski iznos, jer PIO je JEDINI krivac koji je pocinio gresku! Medjutim U “ Srbo-Gori je nezapamcena NE Pravda od vajkada, ili nije NIKADA za NIKADA ni uspostavljena zakonima realnosti i vrednosti, pa kada ju jos kao takvu pocnu sprovoditi polusposobni Pravnici, nista drugo nego KUKU- LELE i to najcesce po naj NEmocnijima i najmanje krivima . Clanovi NESPOSOBNOG tima PIO fonda da iz svojih djepova vrate dvotrecinski iznos je jedino ispravno u ovom slucaju !

  Odgovori
 5. A kolika su primanja onih koji su doneli ovo rešenje? Njih niko ne spominje. Činjenica je da sve monopolističke, i institucije koje se finansiraju iz budžeta, rade po principu „uzmi ago kolko ti je drago“ Digitalizacija je zaista korist i napredak, ali treba imati i malo znanja. Površne diplome ne daju suštinsko znanje. Rešenje jedan donosi, drugi potpisuje, treći otprema. Da li se nekome učinilo da je taj iznos nerealan?

  Odgovori
 6. Covek je pdneo zahtev za penziju.PIO fonde je na osnovu zahteva doneo resenje o penzionisanju podnosioca zahteva, kao i visinu ostvarene penzije, gde podnosioc nije imao nikakav uticaj na izdavanje resenje.Onoliko koliko su mu oni odrefili i slali na ravun toliko je covek i primso.Pitamo se gde je tu njegova krivica,treba li covek u godinama da ostane bez srestava za zivot i to ne svojom krivicom.

  Odgovori
 7. Covek je pdneo zahtev za penziju.PIO fonde je na osnovu zahteva doneo resenje o penzionisanju podnosioca zahteva, kao i visinu ostvarene penzije, gde podnosioc nije imao nikakav uticaj na izdavanje resenje.Onoliko koliko su mu oni odrefili i slali na ravun toliko je covek i primso.Pitamo se gde je tu njegova krivica,treba li covek u godinama da ostane bez srestava za zivot i to ne svojom krivicom.

  Odgovori
 8. a od čega će da vraća? ako mu je sada penzija 80 evra i uzimaju mu celu trebaće im 200 godina. to niko ne pita?

  Odgovori

Ostavite komentar