PRVI PUT PENZIONERSKA KOALICIJA NA IZBORIMA SAMOSTALNO Obećali izvlačenje penzionera iz zone siromaštva, računaju na 700.000 glasova

Evo kakav program predlažu hrvatskim građanima.

U Hrvatskoj se 17. aprila održavaju parlamentarni izbori, a među učesnicima izborne trke prvi put samostalno nastupa i koalicija penzionerskih stranaka i udruženja.

Naime, tri penzionerske stranke, okupljene u političkoj platformi „Umirovljenici zajedno”, predale su u petak Državnom izbornom poverenštvu (DIP) izborne liste za 10 izbornih jedinica istakavši kako im je glavni cilj izvlačenje penzionera iz zone siromaštva.

Koordinatori platforme, koju čine Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika, Milivoj Špika i Lazar Grujić pozvali su da ih podrže 310 hiljada onih koji primaju minimalnu penziju, 200 hiljada penzionera koji imaju penale zbog ranijeg penzionisanja i 200 hiljada onih s porodičnim penzijama.

Oni traže da se minimalna penzija računa po broju godina radnog staža puta 20 eura, da se sve penzije računaju prema udelu od 75 do 80 posto prosečne plate u deset najboljih godina rada kao i da se ukine penalizacija prevremenih penzija.

Takođe, uveli bi  i da se svaki oblik studentskog rada prizna u radni staž ili omogući dokup radnog staža, ali samo u roku trajanja redovnog studiranja, objavio je Večernji list.

 

Ostavite komentar