SUŠTINA NAŠE POLITIKE SU LJUDI Siniša Mali: Penzije porasle od oktobra više od 20 odsto, sve radimo za bolji standard i kvalitetniji život naših građana

Siniša Mali osvrnuo se na početak isplate januarskih penzija uvećanih za 14,8 odsto.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali kazao je da početak isplate januarskih penzija za 14,8 odsto predstavlja ispunjenje obećanja države i pokazuje da je suština njene politike briga o ljudima.

On je podsetio da je danas počela isplata prvih penzija uvećanih za 14,8 odsto, i to penzionerima koji pripadaju kategoriji „samostalne delatnosti“. Kako je dodao, isplata penzija biće realizovana po do sada utvrđenoj dinamici isplate po kategorijama. Tako će, rekao je, sledeća isplata uvećanih penzija biti u utorak, 6. februara za vojne i poljoprivredne penzionere.

„Najveći broj penzionera pripada kategoriji „zaposleni“ i oni će penzije na tekuće račune dobiti 10. februara, dok će penzionerima iz kategorije „zaposleni“ koji penzije podižu na šalterima pošta ili im se šalju na kućnu adresu, penzije biti isplaćene 8. februara“, objasnio je ministar Mali.

On je naveo da je ovo još jedno obećanje koje ispunjavamo, pokazatelj brige za građane i konstantnog rada na poboljšanju njihovog životnog standarda.

„Penzije u Srbiji su od 1. januara ove godine povećane za 14,8 odsto, čime dolazimo do prosečne penzije od 390 evra. Setite se samo da je 2012. godine prosečna penzija u Srbiji iznosila tek 204 evra. Sada je skoro duplo veća“, naveo je ministar finansija.

On je podsetio i da su penzije prethodni put povećane od 1. oktobra 2023. godine, i to za 5,5 odsto, te da je tri meseca kasnije stiglo novo povećanje penzija.

Kumulativno, naglasio je Mali, penzije su od 1. oktobra prošle godine povećane za 21,1 odsto.

„Veoma je važno i što smo u 2023. godini imali realan rast penzija od 8,7 odsto, što znači da i pored inflacije, koja se od aprila nalazi na silaznoj putanji, penzije značajno rastu, a samim tim i životni standard naših najstarijih“, naglasio je ministar Mali.

On je podsetio da su od 1. januara ove godine povećane i plate u javnom sektoru za deset odsto, kao i minimalna zarada za rekordnih 17,8 odsto.

„Suština naše politike su ljudi, briga o njima i poboljšanje kvaliteta života građana Srbije. Zato iz godine u godinu, kontinuirano radimo na poboljšanju životnog standarda naših građana i to je politika od koje nećemo i ne smemo odustati”, poručio je Mali.

Ostavite komentar