SUTRA JE POSLEDNJI DAN Svi koji do 23. novembra podnesu zahtev za penziju dobiće jednokratnu pomoć od 20.000 dinara

Za poslednjih sedam godina penzionerima u Srbiji je u više navrata isplaćena jednokratna pomoć.

Svi koji zaključno sa 23. novembrom podnesu zahtev za penziju ili neku drugu prinadležnost koja se isplaćuje iz PIO fonda biće na listi za isplatu jednokratne pomoći od 20.000 dinara koja stiže 30. novembra.

Njihova rešenja o ostvarivanju prava biće doneta posle ovog datuma, ali podnošenjem zahteva stiču pravo na isplatu ove pomoći.

Pomoć će biti isplaćena korisnicima penzija, privremenih naknada – invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidnoj deci – korisnicima privremene naknade kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Za poslednjih sedam godina penzionerima u Srbiji je više puta je isplaćivana jednokratna pomoć.

Država je isplaćivala pomoć od  2016. godine penzionerima iz svih kategorija, a iznos je najčešće bio 5.000 dinara. Pomoć je uglavnom isplaćivana pred Novu godinu.

U 2021. godini, na primer, kroz tri isplate penzioneri su dobili oko 90 evra.

Inače, penzije su povećane od oktobra za 5,5 odsto a već od 1. januara 2024. godine najstarije očekuje novo povećanje primanja od 14,8 odsto.

Time će se stići do 390 evra prosečne penzije od januara meseca, što je korak bliže ispunjenju cilja koji je postavljen, a to je da u Srbiji 2027. godine prosečna penzija bude 650 evra.

Ostavite komentar