SVAKI TREĆI HRVATSKI GRAĐANIN IZNAD 65 GODINA SIROMAŠAN Sindikat penzionera traži „Veće penzije odmah!“

Sindikat penzionera Hrvatske traži vraćanje duga, odnosno povećanje penzija za 10,5 posto svima penzionerima nakon 1. januara 1999.

Sindikat penzionera Hrvatske pokreće potpisivanje peticije „Veće penzije odmah!“ da bi se zaustavilo njihovo siromaštvo te traži poboljšanje modela usklađivanja penzija, najavila je predsednica te organizacije Jasna A. Petrović.

Oni traže vraćanje duga, odnosno povećanje penzija za 10,5 posto svim penzionerima nakon 1. januara 1999., jer su, kako ističu, zakinuti pri izračunavanju prve penzije, izjavila je Petrović na konferenciji za novinare.

Peticijom traže i uvođenje godišnje naknade za sve penzionere tzv. 13 penzije i uvođenje novog modela usklađivanja u 100-postotnom rastu povoljnijeg indeksa plata ili cena kao i da se ono sprovodi najmanje tri puta godišnje, radi očuvanja realne vrednosti penzija.

Petrović je navela da je svaki treći hrvatski građanin iznad 65 godina siromašan i da je Hrvatska među četiri najgore zemlje EU po siromaštvu starijih.

Kaže kako linija siromaštva zaposlenih i penzionera iznosi 572 eura, a čak 70 posto svih penzionera ima penziju ispod tog iznosa i u riziku je od siromaštva, dok je službeno najniža penzija 512 eura.

Napomenula je i kako je u poslednje tri godine cena hrane porasla 40 posto, a penzije tek 25 posto.

Udeo prosečne penzije u prosečnoj plati je samo 42,33 posto, a prosek EU zemalja je 60 posto, kazala je Petrović.

Pozivajući se na aktuelne podatke o najvećem rastu hrvatskog BDP-a od 4,3 posto među zemljama EU, zatražila je da deo toga dobiju i hrvatski penzioneri koji se, kako tvrdi, diskriminisani i marginalizovani.

Peticiju će biti moguće potpisati pisanim putem i on line u 52 hrvatska grada i mesta.

Rok za prikupljanje potpisa je 45 dana, kaže Petrović.

Šefica Pravnog savetovališta Sindikata Štefica Salaj naglasila je kako traže ujednačavanje visine penalizacije na najnižu stopu odmah za postojeće i buduće prevremene penzionere, odnosno 0,10 posto po mesecu pjevremenog penzionisanja te ukidanje penalizacije za prevremene penzionere sticanjem uslova za starosnu penziju.

Takođe se traži ukidanje penalizacije za korisnike najniže penzije.

Zahtevaju i uvođenje jednakog prava na rad za sve penzionere po načelu pola radnog vremena i cela penzija ili celo radno vreme i pola penzije.

„Cilj nam je da peticiju potpišu svi građani za svoje bake i dedove, roditelje pa i same sebe, a procenjujemo da bismo mogli skupiti oko 20.000 potpisa i sa svojim zahtevima idemo u Vladu“, najavio je glavni sekretar Igor Knežević, objavio je Jutarnji list.

 

Ostavite komentar