Sve više banaka u Srbiji pomera starosnu granicu za podizanje kredita, jedna prednjači

Pojedine banke kod ovih seniorskih zajmova navode samo maksimalni rok otplate od 71 mesec

Banke sve više pomeraju gornju starosnu granicu do koje penzioneri mogu da otplaćuju kredite, a odnedavno je ona pomerena na 80 godina.

Sada najstariji sugrađani mogu da se zaduže i dogovore otplatu pozajmice gotovo do ulaska u devetu deceniju, dok pozajmljeni iznos ide od nekoliko desetina do nekoliko miliona dinara. Važno je da poslednja rata bude pre navršene osme decenije života.

Prema propisu Narodne banke Srbije, keš krediti se otplaćuju maksimalno 71 mesec, odnosno podignuti u ovoj godini, najkasnije moraju biti vraćeni za pet godina i 11 meseci.

Osim ovog podatka, većina banaka na domaćem tržištu ne precizira starost krštenice, dok tek poneka na svom sajtu objavljuje i taj podatak o klijentu.

Svakako je u pitanju poseban bankarski proizvod, a krediti za penzionere, senior, ili evergrin samo su neki od naziva za ovu vrstu zajma. Finansijske ustanove insistiraju da uz njih ide i životno osiguranje.

– To je u poslednje vreme postalo uobičajeno, dok je pre desetak godina bilo nezamislivo – priča nam penzionerka Mirjana Mirković iz Kragujevca (72), koja već dve godine otplaćuje kredit.

– Podigla sam ga da pomognem unuku da kupi auto, a sad teram i supruga da uzme i on pozajmicu, pa da do unukinog 18. rođendana, a njegovog 80. otplatimo i tu pozajmicu.

Ostavite komentar