BIBLIJSKE PRIČE SU TAČNE Evo i pet arheoloških dokaza za to

Pet arheoloških dokaza koji sugerišu da su priče iz Biblije tačne.

Neka arheološka otkrića, znamenitosti i nebeske pojave detaljno su opisane u Bibliji, što svedoči da su neki od zapisa tačni.

Pečat proroka Isaije

Glineni pečat otkriven u Jerusalimu 2019. godine iz osmog veka pre nove ere na sebi verovatno ima potpis proroka Isaije, kaže dr Ejlat Mazar sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu.

Pečat iz osmog veka pre nove ere koji je možda napravio sam prorok Isaija , pronađen je samo 10 metara dalje od mesta gde je ranije otkrivena bula kralja Jezekije od Judeje koja je bila veoma popularna.

Ukoliko se potvrdi da je Isaijin pečat, to bi bio prvi dokaz o ovom proroku izvan Biblije.

 

Zemljotres u starom Jerusalimu

 

U Starom zavetu se opisuje zemljotres koji je potresao grad Jerusalim pre oko 2.800 godina, a arheolozi su pronašli dokaze o biblijskom događaju 2021.

Istraživači su otkrili dokaze o oštećenju zgrada i grnčarije koje bi mogle biti rezultat masivnog zemljotresa u osmom veku pre nove ere.

Pošto su artefakti otkriveni duboko u iskopinama, stručnjaci kažu da su stanovnici morali da grade na vrhu ruševina nakon zemljotresa, što je sačuvalo tragove događaja. Pored zemljotresa, istraživači su otkrili deo zida koji je podigao Ozija, deda kralja Jezekije , informacija je zapisana u Svetom pismu.

Joe Uziel iz Izraelske uprave za antikvitete (IAA) je rekao: „Decenijama se pretpostavljalo da je ovaj zid sagradio Jezekija, kralj Judeje Ali sada postaje jasno da datira još iz dana kralja Ozije, kao što je nagovešteno u Bibliji.“

Pomračenje koje je učinilo da „Sunce miruje“

 

Istraživači veruju da je trenutak kada je sunce „stajalo na mestu“ bio stvarni događaj pre tri milenijuma  i uspeli su da ga precizno datiraju u 30. oktobar 1207. godine pre nove ere.

Profesor Ser Kolin Hamfris, sa Odseka za nauku o materijalima i metalurgiju Univerziteta Kembridž, kazao je: „Ako ove reči opisuju pravo posmatranje, onda se odigrao veliki astronomski događaj, pitanje koje treba da shvatimo je šta tekst zapravo znači.“

„Vraćajući se originalnom hebrejskom tekstu, utvrdili smo da bi alternativno značenje moglo biti da su sunce i mesec jednostavno prestali da rade ono što inače rade, prestali su da sijaju“, objašnjava.

Opsada Jerusalima

Opsada Jerusalima 70. godine nove ere bila je događaj Prvog jevrejsko-rimskog rata. Rimljani su napali grad i uništili veliki deo, a bitka je opisana u Bibliji.

Istraživači su pronašli jedinstvenu mešavinu artefakata 2019. godine, što sugeriše da se vatrena opsada grada zaista dogodila, sa bronzanim i gvozdenim vrhovima strela, grnčarijom i lampama i spaljenim drvetom i pepelom.

Istraživači veruju da je ovo dokaz osvajanja Jerusalima od strane Vavilona 587/586.

Profesor istorije UNC Šarlot Šimon Gibson je rekao: „Znamo gde je išla drevna linija utvrđenja, tako da znamo da smo unutar grada. Za arheologe, pepeljasti sloj može značiti različite stvari. Međutim, u ovom slučaju, kombinacija pepeljastog sloja punog artefakata, pomešanog sa vrhovima strela, i sasvim osobenog ornamenta ukazuje na neku vrstu pustošenja i razaranja. Niko ne napušta zlatni nakit i niko nema vrhove strela u svom kućnom otpadu.“

Rudnici kralja Solomona

 

Solomon je poznat po tome što je bio kralj Izraela i njegovom značajnom bogatstvu za koje se verovalo da je bilo skriveno u podzemnim rudnicima.
U 2017. godini, arheolozi sa Univerziteta u Tel Avivu otkrili su 3.000 godina staru organsku materiju u dolini Timna u izraelskoj pustinji Aravah.

Naučni radovi i materijali pronađeni u toj oblasti sugerišu da su rudnicima upravljali Edomci, polunomadska plemenska konfederacija koja je, prema Bibliji, neprestano ratovala sa Izraelom.

„Rudnici su definitivno iz perioda kralja Solomona“, rekao je dr Ben-Josef.

„Možda će nam pomoći da razumemo lokalno društvo, koje bi inače bilo nevidljivo za nas.“, rekao je.

Ben-Josef veruje da su rudnici bakra u Timni možda kontrolisali biblijski nomadi u gvozdenom dobu, piše Daily Mail.

Ostavite komentar