CELA AUSTRIJA „POD KLJUČEM“ : Prvi su uveli „lokdaun“, za njih nema popuštanja mera!

Nekoliko dana nakon što je Austrija uvela lokdaun za nevakcinisane, vlada je najavila totalno zaključavanje širom države koje će početi u ponedeljak 22. novembra.

Kancelar Aleksandar Šalenberg je istakao da će ovaj lokdaun, prvi u Evropi ove jeseni, početi od ponoći u ponedeljak i trajati najmanje deset dana, a može biti produžen za još deset. Takođe, uvešće obaveznu vakcinaciju koja bi trebalo da počne da se primenjuje od 1. februara 2022. godine. Na prvih deset dana od lokdauna napraviće se presek situacije, pa će u zavisnosti od toga odlučiti da li će se zaključavanje završiti ranije ili ne.
Ovaj lokdaun je uveden usred borbe Austrije s četvrtim talasom korone koji ih je „udario“ jako, a rekordne crne brojke se neprestano povećavaju: „Ne želimo peti talas, kao ni šesti ili sedmi talas“, istakao je Šalenberg.

Pod novim merama, Austrijanci će biti zamoljeni da rade od kuće, sve prodavnice i objekti koje nisu od životnog značaja će biti zatvoreni, dok će škole i vrtići za decu kojoj je potrebno učenje „uživo“ ostati otvoreni. Roditelji će smeti da odvedu decu do škole ili vrtića, istakao je kancelar. Odloženi su i svi festivali i kulturni događaji.

Svi će morati da nose isključivo FFP2 maske u zatvorenim prostorijama
 Policija će strogo kontrolisati da li se poštuju propisane mere, a ko ih prekrši moraće da plati paprenu kaznu. Ukoliko neko odbije kontrolu platiće 1.450 evra, za kršenje policijskog časa platiće istu sumu, a ukoliko nema kovid sertifikat ili potvrdu da je preležao virus, takođe će morati da izdvoji 1.450 evra.

Kada se ukine državni lokdaun, to ne znači da će svi moći da se slobodno vrate svojim regularnim aktivnostima. Ova mera će nastaviti da se primenjuju za nevakcinisane i nakon isteka maksimalnih 20 dana zaključavanja cele države. Mere koje su tu stupile na snagu podrazumevaju da svaka osoba starija od 12 godina koja nije vakcinisana ne sme da izlazi iz kuće osim kada su u pitanju osnovne radnje poput odlaska na posao, na časove, kupovina prehrambenih namirnica ili kratka šetnja.

Austrija ima jednu od najmanjih stopa vakcinisanog stanovništva u zapadnoj Evropi – oko 66 odsto, a broj zaraženih im je jedan od najviših u celoj Evropi i crne brojke samo rastu. Prema poslednjim statistima, broj zaraženih im je drastično skočio u proteklih par nedelja, pa tako dnevno imaju i više od 15.000 novozaraženih, a brojke su trenutno gore nego tokom cele ove godine. Bolnice su preplavljene kovid-19 pacijentima, a stopa smrti je takođe u porastu.

Ostavite komentar