DA LI SMO UOPŠTE VIŠE BEZBEDNI Sa Sunca najveća solarna baklja u poslednje dve decenije

Da li je Zemlja bezbedna?

Samo nekoliko dana nakon što su jake solarne oluje udarile Zemlju, dogodio se novi fenomen.

Sunce je u utorak proizvelo najveću baklju u skoro dve decenije.

U pitanju je najveća baklja u ovom 11-godišnjem solarnom ciklusu, koji se približava vrhuncu, prema NOAA.

NASA-in opservatorijum solarne dinamike snimio je sjajan bljesak rendgenske baklje, koji je najjači od 2005. godine, ocenjen na skali za ove rakete kao Ks8,7, piše Associated Press.

Dobra vest je da bi Zemlja ovog puta trebalo da bude van linije vatre jer je baklja eruptirala na delu Sunca koji se okreće od Zemlje.

Brajan Brašer iz NOAA-ovog Centra za predviđanje vremenskih prilika u Boulderu, u Koloradu, kazao je da bi se moglo pokazati da je bilo još jače kada naučnici prikupe podatke iz drugih izvora.

Brašer navodi da je izbacivanje povezano sa bakljom od utorka usmereno dalje od naše planete, iako je analiza još uvek u toku.

Gotovo nedelju dana baklji i masovnih izbacivanja koronalne plazme pretilo je da poremeti struju i komunikacije na Zemlji i u orbiti.

NASA je saopštila da je geomagnetna oluja tokom vikenda izazvala neočekivanu rotaciju jednog od njenih ekoloških satelita zbog smanjene visine zbog svemirskog vremena i prelazak u zaštitnu hibernaciju poznatu kao bezbedan režim.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici, sedmoro astronauta je savetovano da ostanu u područjima sa jakom zaštitom od zračenja.

Posada nikada nije bila u opasnosti, navodi NASA.

Ostavite komentar