EMIRS KUSTURICA: Valentin Incko je klovn i bleda kopija Oskara Poćoreka!

Prema njegovim rečima, jedino što nema Austrougarske iako se njena raspala politika sprovodi u BiH kao tragikomedija čitave civilizacije koja nema snage da samu sebe održi, a kamoli da sprovede do kraja svoju nasilničku politiku.

Proslavljeni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica izjavio je da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko „klovn” i bleda kopija generala Oskara Poćoreka koji ništa nije naučio iz grešaka njegovog prethodnika od pre više od 100 godina kad je potonji bio austro-ugarski guverner BiH.

„Kada je Andrićev institut 5. januara 2014. godine objavio pismo koje je Poćorek 1913. godine poslao austrougarskom ministru finansija Bilinskom, zaduženom za BiH, to je izazvalo burnu reakciju zapadne javnosti, a taj broj Istorijskih svezaka je bio napadnut kao nacionalistički ispad na 174 linka”, podsetio je Kusturica za Srnu, prenosi Tanjug.

Kusturica je rekao da Incko, mešajući se u pravni sistem BiH, ne samo da daje impuls za rušenje BiH i negiranje zločina nad Srbima, već „imitira Poćoreka”, koji u pomenutom pismu iz 1913. godine piše da „treba iskoristiti apatiju srpskog sela, okrenuti Zagreb protiv Beograda, a hrvatsku i muslimansku inteligenciju protiv Srba”.

Prema njegovim rečima, jedino što nema Austrougarske iako se njena raspala politika sprovodi u BiH kao tragikomedija čitave civilizacije koja nema snage da samu sebe održi, a kamoli da sprovede do kraja svoju nasilničku politiku.

„Ipak, Incko odlazi kao abortirana verzija Benjamina Kalaja i ne treba zaboraviti da korekciju pravosudnog sistema BiH i zabranu komentarisanja, te naučnog istraživanja srebreničkog zločina objavljuje na isti dan, 23. jula kada je 1914. Austrougarska uputila ultimatum Srbiji, posle čega je, pet dana kasnije, Austrougarska objavila rat Srbiji što je bio povod za početak Prvog svetskog rata. Taj novi rat Incko, najverovatnije, neće pokrenuti, ali je sigurno da je njegovo delo akt koji ima još jednu funkciju”, naglasio je Kusturica.

On je istakao da su u 20. veku bila tri velika genocida u Evropi: „Stradali su Jevreji, Srbi i Jermeni. Jevreji su dokazali genocid nad njima, Jermeni takođe u najvećem delu sveta, a Srbi nad kojima je izveden genocid u Jasenovcu, Gradini, Jadovnu, Starom Brodu, nismo dobili potvrdu pogroma koji je nad nama izvršen. Da li ćemo konačno krenuti u sveopštu, planiranu akciju da pred svetom izvedemo dokaz da smo u svim ratovima u prošlom veku bili žrtve? Sad ili nikad”, poručio je Kusturica.

Ostavite komentar