I LED JE KRENUO Ledeni breg veličine Londona odlomio se od Antarktika

To je drugi slučaj odvajanja leda tokom prethodne dve godine, istakli su istraživači.

Ogroman ledeni breg veličine Londona odlomio se od ledene ploče Antarktika u blizini istraživačke stanice, što je drugi slučaj odvajanja leda tokom prethodne dve godine, istakli su istraživači.

Ledeni breg veličine 1.550 kvadratnih kilometara odvojio se od ledene ploče Brunt deceniju nakon što su naučnici prvi put uočili velike pukotine.

Slično odvajanje ledenog brega veličine 1.270 kvadratnih kilometara desilo se pre godinu dana. Ovaj događaj je očekivan i deo je prirodnog toka lednika Brunt, kazao je glaciolog Dominik Hodžson.

Britanska istraživačka stanica „Halej 6“ svakodnevno prati stanje ogromnog plutajućeg lednika, kao i ruptura u ledu koje utiču na stanje lednika.

Profesorka Dejm Džejn Frensis, direktorka stanice, izjavila je da su glaciolozi i operativni timovi očekivali da se to dogodi.

Mobilna istraživačka baza je premeštena u unutrašnjost iz bezbednosnih razloga još 2016. godine, jer su pukotine koje su se pojavile u ledu mogle da je preseku.

Zbog toga je osoblje u stanici samo tokom letnjeg perioda na Antarktiku, a to je od novembra do marta. U istraživačkoj stanici boravi 21 osoba.

Njihov zadatak je da održavaju napajanje i objekte koji omogućavaju daljinsko funkcionisanje naučnih eksperimenata tokom zime, kada je mrak 24 sata i temperatura padne i do minus 50 stepeni Celzijusa.

 

Ostavite komentar