PROMOCIJA NAJMLAĐIH OFICIRA VOJSKE SRBIJE: Vrhovni komadant poručio da je velika sreća da tako sposobni mladi ljudi brane zemlju

Najmlađi oficiri Vojske Srbije su danas promovisani u svoje prve činove, na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića

Počela promocija najmlađih oficira VS posle raporta predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću uz zvuke koračnice „Pozdrav komandantu“.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je istakao da mu je ovo peti put da govori na ovakvoj svečanosti i da je teško „naći lepšu svečanost kojoj kao vrhovni komandant možete da prisustvujete“.

 

– Po prvi put neću čitati svoj govor. Naša vojska je danas mnogo snažnija nego što je bila pre nekoliko godina, imamo neuporedivo modernije oružje i oruđe. Kupujemo ga više nego ikada, jer ne želimo da se sukobi i ratovi nikada ne dogode. Neću to da krijem, mnogo problema smo imali sa regrutovanjem vojnika u poslednjim decenijama. Vojska Srbije je danas ubedljivo najpopularnija institucija. Plate ćemo da povećamo i živećete nešto lakše nego oni koji su bili pre vas u vojsci. Ovih četvoro studenata, divnih mladih ljudi, čuo sam da su neverovatni talenti. Kažu da dugo nismo imali takvog letača kao što je Petar Ilić i beskrajno sam kao vrhovni komandant srećan što takva deca dolaze u našu vojsku – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije uručio nagrade

Dodela pištolja s posvetom nagrađenim potporučnicima, najboljima u svojim vidovima i s najvišim prosekom studija – Milanu Ašćeriću, Petru Iliću, Stefanu Živkoviću i Tijani Stanojković.

Intonirana himna Bože pravde

Intonirana je i državna himna Bože pravde, a svečanosti prisutvuje državni vrh i predstavnici diplomatskog kora kao i brojne visoke zvanice, gosti, rodbina i prijatelji kadeta.

U prve oficirske činove biće promovisano ukupno 139 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Vojnu akademiju završava 121 kadet i kadetkinja 141. i 142. klase Vojne akademije, među kojima je sedam kadeta iz Oružanih snaga BiH, dok Medicinski fakultet VMA završava 18 mladića i devojaka 7. klase tog fakulteta.

Najboljim kadetima biće uručeni pištolji sa posvetom

To su potporučnici Kopnene vojske Milan Ašćerić, RV i PVO Petar Ilić, u rangu službi Stefan Živković i Medicinskog fakulteta VMA Tijana Stanojković.

Program svečanosti će uveličati učešće avijacije Vojske Srbije i nastupi Umetnickog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, kao i Reprezentativnog orkestra Garde.

Promocija ispred Doma Narodne skupštine počinje u 10 sati. Tokom generalne probe, juče su ešaloni budućih potporučnika izveli svečani defile, a na nebu su se pojavili parovi aviona Mig 29. Orao, Supergaleb i Lasta, kao i parovi helikoptera Erbas i Gazela.

Ostavite komentar