SPECIJALNA PROCEDURA Francuska vlada upotrebila posebni postupak za usvajanje penzione reforme

Pojedini poslanici su mahali transparentima na kojima je pisalo "Ne 64 godine".

Francuska premijerka Elizabet Born pokrenula je specijalnu proceduru za prolazak nepopularnog zakona o penzionoj reformi u Narodnoj skupštini bez glasanja, usred povika i skandiranja levičarskih poslanika koji su mahali transparentima protiv penzione reforme.

Korišćenjem takozvanog člana 49.3 Ustava, obezbeđeno je usvjanje predloga zakona o podizanju starosne granice za odlazak u penziju za dve godine na 64, ali to pokazuje da predsednik Emanuel Makron i njegova vlada nisu uspeli da obezbede dovoljnu većinu u parlamentu, preneo je Rojters.

Bornovu su dočekali zvižduci kada je stigla u parlament kako bi najavila pokretanje specijalne procedure.

Sednica je prekinuta na dva minuta pošto su levičarski poslanici, koji su pevali nacionalnu himnu, sprečili Bornovu da govori.

Pojedini poslanici su mahali transparentima na kojima je pisalo „Ne 64 godine“.

Kada je sednica nastavljena, Bornova je nastavila da govori, ali je njen govor prekidan zvižducima, pevanjem opozicionih poslanika i povicima „ostavka“.

Opozicione stranke će verovatno tražiti da se glasa o poverenju vladi, međutim, malo je verovatno da će vlada pasti jer će je većina konzervativnih poslanika verovatno podržati, navela je agencija.

Makron i njegova vlada ističu da je povećanje starosne granice za odlazak u penziju neophodno da bi se održao penzioni sistem, međutim, njegov neuspeh da se reforma penzionog sistema usvoji u parlamentu predstavlja udarac njegovim naporima da ih sprovede.

Ostavite komentar