SVI MAŠTAJU O PENZIJI A evo kakve pogubne posledice donosi raniji odlazak u takav život

Istraživanje: Raniji odlazak u penziju ima mnogo prednosti, ali i jednu manu.

Uživanje u zasluženoj penziji i sporiji tempo života imaju mnoge prednosti, ali izgleda da mogu uzrokovati i slabije funkcionisanje moždanih vijuga.
U Kini, kao i u mnogim drugim zemljama, duži životni vek i pad nataliteta doveli su do sve većeg broja starije populacije, što je podstaklo uvođenje novog ruralnog penzionog sistema (NRPS).
NRPS je u nekim područjima Kine ponudio stanovnicima stabilan prihod ako odu u penziju sa 60 godina. Uz mnoge dobrobiti ovog programa, zabeležen je i jedan ozbiljan nedostatak – pad kognitivnih funkcija.
Učesnici programa su izvestili o znatno nižim nivoima društvenog angažmana, znatno nižim stopama volontiranja i društvene interakcije. Smatramo da je povećana društvena izolacija snažno povezana s bržim kognitivnim padom kod starijih osoba„, kazao je ekonomista Plamen Nikolov sa Univerziteta Binghamton u Njujorku.
Naučnici su analizirali zdravstvene podatke 15.990 pojedinaca u periodu od 10 godina, s tim da je većina ispitanika dolazila iz zajednica koje su usvojile NRPS. Zabeležili su neke pozitivne ishode ovog programa: penzioneri su u proseku pili manje alkohola nego kad su radili, u većoj meri su prestali da puše i bolje su spavali.
S druge strane, smanjile su im se društvene aktivnosti i one povezane s mentalnom sposobnošću. Kognitivni pad se najjasnije video u testu odloženog prisećanja, odnosno sposobnosti da se prisetimo informacija, piše Science Alert.
Pojedinci u područjima koja sprovode NRPS imaju znatno niži rezultat u ovom testu od onih koji žive u područjima koja ne omogućuju taj program. Tokom gotovo 10 godina od njegove implementacije, program je doveo do pada kognitivnih performansi za skoro petinu standardne devijacije pri merenju pamćenja„, rekao je Nikolov.
Stručnjaci smatraju da je socijalna izolacija glavni uzrok kognitivnog pada zabeleženog tokom ove studije, što znači da bi se problem mogao rešiti uvođenjem dodatnih aktivnosti za starije osobe.
Istraživanje pod nazivom „Do pension benefits accelerate cognitive decline in late adulthood? Evidence from rural China“ objavljeno je u časopisu „Journal of Economic Behavior and Organisation“.

Ostavite komentar