SVI ŽELIMO DA SE BRZO, LAKO I IZNENADA OBOGATIMO Zato se opravdano postavlja pitanje – isplati li se igrati lutriju?

Mogućnost brzog bogaćenja je oduvek je privlačila ljude, a kao jedan od načina da se to postigne su igre na sreću, tj. kockanje.

Jedan način kockanja je toliko prihvaćen da se praktično više i ne smatra kockanjem.

Stari, mladi, nezaposleni, zaposleni, siromašni i bogati u njemu učestvuju bez velikih ograničenja, a radi se o lutriji.

Danas su lutrije jedan od najpopularnijih načina koje države koriste da bi došle do relativno stabilnih poreskih prihoda.

Na primer, u SAD 45 država organizuje vlastite lutrije, a postoje dve koje se mogu igrati u celim SAD („Mega Millions“ i „Powerball“).

U Evropi svaka država ima nacionalnu lutriju, tačnije najčešće više nacionalnih lutrija, uz to što postoji nekoliko lutrija koje se održavaju u nekoliko regionalnih država zajednički („Vikinglotto“, „EuroMillions“, „Eurodžekpot“).

Godišnje građani SAD i EU na lutriju troše na desetine milijardi dolara i taj iznos stabilno raste.

To je industrija koja zapošljava na desetine hiljada ljudi, ostvaruje dobit u milijardama dolara ili evra i uplaćuje velike iznose poreza državama.

A evo kolika je verovatnoća da ostvarite dobitak na Eurodžekpotu i u kojim iznosima

Eurodžekpot je jako transparentan po mogućnosti ostvarivanja dobitka. Pregledom verovatnoće jasno je kako se radi o prilično lošoj „investiciji“.

Zapravo je verovatnoća ostvarivanja velikog dobitka na lotou puno manja nego za ostvarivanje velikog dobitka kod ostalih oblika klađenja, u kladionici, kasinu, na automatima itd.

Prosečna verovatnoća osvajanja bilo kakvog dobitka na Eurodžekpotu iznosi 1 naprema 32, tj. od 32 uplate, samo je jedna u proseku dobitna. To ipak ne otkriva pravu sliku o tome koliko je taj način kockanja neisplativ.

Verovatnoća minimalnog dobitka od 9.79 evra je 1 naprema 49. Verovatnoća ostvarivanja dobitka od 12.77 evra je 1 naprema 188, ostvarivanja dobitka od 16.18 evra 1 naprema 314, dobitka od 19.22 evra 1 naprema 706 itd.

Verovatnoća ostvarenja iole ozbiljnijeg dobitka, od 6407 evra, je samo 1 naprema 621.503.

Jedna od tri miliona uplata će ostvariti dobitak od 156 hiljada evra.

Tek jedna od sedam miliona uplata će ostvariti dobitak od 930 hiljada evra. Verovatnoća ostvarivanja najvećeg dobitka, koji je od kraja marta 2022. do početka aprila ove godine u proseku iznosio 38,5 miliona evra, jedan je naprema 140 miliona.

Zapravo je maksimalan iznos dobitka 120 miliona evra, ali kada je više dobitnika, onda se mora ravnomerno podeliti među njima.

Verovatnoća ostvarivanja ozbiljnog dobitka je stoga zaista jako mala, pa će gotovo svi osim nekolicine biti u dubokom minusu iako je uplata samo 2 evra po „listiću“.

Sudeći prema brojkama, upravo su „loto kockari“ oni koji imaju najmanje šanse biti u plusu nakon određenog vremena.

Naravno, neko će ostvariti velik dobitak, ali je verovatnoća za to izuzetno mala.

Verovatnoća da osobu za života pogodi munja je manja od 1 naprema 1 milion, a da osvoji Eurodžekkpot 1 naprema 140 miliona, prenosi Index.

Ostavite komentar