UMRO DUŠAN DUDA IVKOVIĆ: Tužan dan za srpsku košarku, otišao jedan od najvećih, oglasio se i predsednik Vučić

Vodio je reprezentaciju na tri kontinentalna prvenstva i na sva tri osvojio zlatnu medalju

Jedan od najvećih košarkaških trenera svih vremena Dušan Duda Ivković (78) preminuo je danas u Beogradu, posle teške bolesti.

Preminuo je od posledice vode u plućima i herpesa Ivkovićevo srce prestalo je da kuca.

Ivković je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena. Od 2008. do 2013. godine bio je selektor reprezentacije Srbije.

Duda je nauspešniji selektor Košarkaške reprezentacije Jugoslavije na Evropskim prvenstvima. Vodio je reprezentaciju na tri kontinentalna prvenstva i na sva tri osvojio zlatnu medalju – Zagreb 1989, Rim 1991 i Atina 1995. Na ta tri prvenstva reprezentacija je odigrala 19 utakmica i svih 19 pobedila.

Januara 2008. je izabran za selektora košarkaške reprezentacije Srbije za period od naredne četiri godine. Na Evropskom prvenstvu 2009. u Poljskoj, reprezentacije Srbije je pod Ivkovićevim vođstvom, osvojila srebrnu medalju, a na Svetskom prvenstvu 2010. je zauzela četvrto mesto.

Početkom jula 2016. saopštio je da završava trenersku karijeru.Revijalni oproštajni meč je vodio 20. septembra 2017. u Atini protiv Olimpijakosa.

U najtežem periodu srpske košarke, posle raspada SFRJ i zabrane takmičenja sportistima, Duda je zajedno sa legendarnim Borom Stankovićem preko svojih veza i svog autoriteta se borio i izborio da selekcija SRJ na mala vrata, kroz kvalifikacije, ode na šampionat u Atini i tamo ispiše možda i najlepšu priču srpskog sporta.

Koliko je veliki čovek bio pokazuje i odluka da se odmah posle Atine stavi u funkciju savetnika, sada već najtrofejnijeg evropskog trenera Željka Obradovića, prepusti mu poziciju selektora i zajedno ponovo pokore Evropu i svet.

Kao igrač celu karijeru proveo je u Radničkom na Crvenom krstu od 1958. do 1968. godine i igrao u Prvoj ligi Jugoslavije, u to vreme najboljoj evropskoj ligi.

Trenerski put!

Trenersku karijeru započeo je u juniorima Radničkog, gde je do smrti bio na funkciji počasnog predsednika.

Iz Radničkog je otišao u Partizan, osvojio titulu, Kup, Kup Koraća, potom je radio u Arisu, zatim se vratio u Radnički i predvodio ga dve sezone od 1982. do 1984. godine.

Trenerski put trasirao je u Šibenki, Vojvodini, PAOK-u, Panionisu, Olimpijakosu, AEK-u, moskovskom CSKA, Dinamu i Efesu, gde je osvajao evropske i domaće trofeje.

U reprezentaciji je debitovao 1987. godine na EP u Grčkoj kao asistent selektora Krešimira Ćosića i to bronzanom medaljom, a potom je predvodio državni tim do zlata na Univerzijadi 1987. godine u Zagrebu.

Potom je postao selektor i prvo je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988, da bi kasnije usledile tri zlatne medalje – Evropsko prvenstvo u Zagrebu, Svetsko prvenstvo u Argentini i šampionat Evrope u Italiji.

Kao selektor Savezne republike Jugoslavije predvodio je ekipu do zlata na prvenstvu Evrope u Atini 1995. godine, a potom je kao član stručnog štaba Željka Obradovića učestvovao u osvajanju srebra na Olimpijskim igrama u Atlanti, zlata na EP u Španiji i Svetskom prvenstvu u Grčkoj, kao i bronze na prvenstvu Evrope 1999. godine.

Kasnije se vratio na poziciju selektora Srbije i doneo prvu medalju sa prvenstva Evrope 2009. godine u Poljskoj.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine, a veličanstven oproštajni meč organizovan je u Atini 2017. godine.

Bez ovoga nije mogao!

Ivković je bio poznat i kao strastveni golubar, a u njegovoj biografiji izdvaja se i podatak da je rođak čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Priznanje!

Sredinom januara ove godine u Muzeju Jugoslavije Ivkoviću dodeljena mu je nagrada za životno delo Sportskog društva Radnički, a priznanje su mu uručili najmlađi članovi SD Radnički, a svečanosti je tada prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Želeo bih da se zahvalim na ovom velikom odlikovanju SD Radnički. Sigurno da je u ovih 100 godina bilo funkcionera i igrača koji su zaslužili ovo priznanje. Ja sam vrhunske rezultate ostvarivao sa klubovima i reprezentacijom, možda bi bilo bolje da se ova nagrada dodeljuje za vernost. Nije retko da se kaže veran kao pas, a ja sam tako ostao veran Radničkom – rekao je tada Ivković na dodeli priznanja u Muzeju Jugoslavije.

Ivković nije dočekao izgradnju noovg objekta na Crvenom Krstu.

Ostavite komentar