AKO PRIMETITE OVO NA KAJSIJAMA, ODMAH IH BACITE: Jedne su pune vitaminima, druge loše!

Kad je reč o zdravstvenim blagodetima, kajsije su prava mala riznica korisnih nutrijenata

Sezona bresaka i kajsija je počela, za sada se prodaju po veoma visokim cenama, što je jedan od razloga da dobro obratite pažnju prilikom kupovine i odaberete samo najbolje i najzdravije primerke.

Kako da znate da ste dobro odabrali? Kako prepoznati voćku koja je krcata nutrijentima, a kako „loš“ primerak? Odgovor na ovo pitanje dala je nutricionista i stručnjak za psihologiju mršavljenja Elen Kalen.

„Prilikom odabira kajsija, obratite pažnju na to da njena boja treba da bude ujednačena, odnosno narandžasta, žuta ili žuto-narandžasta. Zdrava kajsija ne bi trebalo da ima tačkice. Što je voćka svetlije boje, to sadrži više korisnih. Ako je omekšala i ’ulubljena’, možete odmah da je bacite. Od takve voćke vaše telo nema nikakve koristi“, objasnila je Elen.

Kad je reč o zdravstvenim blagodetima, kajsije su prava mala riznica korisnih nutrijenata. Jačaju imunitet, zube, kosti, zahvaljujući obilju gvožđa preporučuju se osobama koje pate od anemije, a bogatstvo vitamina A ih svrstava u jednu od vodećih namirnica za očuvanje vida.

Sadrže i vlakna koja podstiču rad metabolizma, krcate su magnezijumom koji sprečava pojavu grčeva i glavobolje, a obiluju i fosforom koji poboljšava funkcije mozga. Kombinacija magnezijuma i fosfora dobra je i za normalizaciju krvnog pritiska. Sadrži vitamine A, B2, B3 i C, kao i korisne prirodne šećere i kalcijum.

Istraživanja pokazuju da su dvije kajsije dnevno dovoljne da biste pomogli svom zdravlju.

Ostavite komentar