DOKTOR ČUBRILO OTKRIVA: Evo kako zaustaviti pojavu sedih dlaka!

Profesor fiziologije dr Dejan Čubrilo objasnio je kako oksidativni stres utiče na organizam, čini da telo unrzano stari, a otkrio je i kako da zaustavite pojavu sedih.

Prof. dr Dejan Čubrilo profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta, otkrio je prilikom gostovanja u emisiji „Ordinacija“ na RTS kako da se rešimo oksidativnog stresa, govorio je o koristima jabukovog sirćeta, o tome kako rasol i kiseli kupus mogu da nam pomognu da sačuvamno zdravlje, a podelio je i neverovatno koristan recept za one u godinama…

Dr Čubrilo je objasnio da je oksidativni stres glavni krivac za brojne bolesti, ali i starenje organizma:

„To je nešto što leži ispod svih bolesti, njihov uzrok, jer oksidacija je rđanje, a ona potencira upalu. Upale u organima se ne vide, ali su unutra. Uticaće na pojačano starenje kože, braon tačkice na rukama, pojavu sedih…“, kaže doktor i dodaje da su sve to znaci da je telo pod udarom slobodnih radikala koji optećuju ćelije, kolagen, hrskavicu, kožu…

Otkrio je i jedan jeftin, domaći recept koji pomaže da se zaustavi pojava sedih vlasi. 

Trik je u tome što je ovaj narodski „lek“ bogat antioksidansima a koji čiste organizam i blokiraju štetne slobodne radikale.

„Jedan od najjačih antioksidanasa jeste voda od krompira ili od karanfilića. Ovom tečnošću vi kosu snabdevate korisnim antioksidansima i ona prestaje da sedi. Koristi se tako što se kosa ispira“, objašnjava profesor i dodaje da je čak bolje ne guliti krompir.

„Kora krompira u sebi sadrži najjače nutrijente iz ‘kuće slavnih’, a to su alfalipoinska kiselina i koenzim Q 10. To sve ‘uzima’ vaša kosa kroz ovu tečnost, dobija važne supstance i onda manje sedite“, kaže dr Čubrilo.

Ostavite komentar