DOKTORI UPOZORAVAJU: Grešimo čitav život, samo 3 dela tela treba prati svaki dan sapunom!

Prema nauci, možda smo preterivali sa upotrebom sapuna

Poslednjih godinu dana lekari neprestano ponavljaju da je u zaštiti od korona virusa neophodno redovno prati ruke toplom vodom i sapunom. Stoga možda ćete pretpostaviti da je redovno pranje ostatka tela sapunom verovatno takođe dobra ideja. To je ono što svi radimo. Međutim, neki lekari kažu da grešimo!

U stvari, prekomerno tuširanje ili kupanje sapunom zapravo mogu doneti više štete nego koristi. Prema rečima lekara, zapravo bi sapun trebalo da koristite za samo tri dela tela – pazuh, prepone i stopala. Ostalo? Jednostavno ispiranje vodom je sve što vam treba.

Sandi Skotnicki, doktor medicine, docent dermatologije na Univerzitetu u Torontu, nedavno je za The Atlantic rekla da pranje tela sapunom i vodom od glave do pete može dovesti do problema poput ekcema i drugih kožnih problema. Umesto toga, ona kaže da se samo usredsredite na određene delove.

Ako tretirate celo telo sapunom, rizikujete da uništite korisne bakterije koje pomažu vašem mikrobiomu da napravi razliku između dobrih i loših klica, kaže dr Robin Čutkan. Ona ističe da su vašem telu potrebne određene bakterije, a kada ih uklanjate sa kože pranjem sapunom, to smanjuje vaš imunitet, što dovodi do povećanog rizika od obolevanja.

– Ako se niste upravo uvaljali u blato, jedina mesta koja je potrebno svakodnevno sapunanje su vaš pazuh i prepone. Ostatak tela se fino ispira vodom, čak i posle napornog treninga – navodi dr Čutkan

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Science Advances otkrila je da je određeni soj bakterija koji je živeo na koži ispitanika povezan sa manjim rizikom od raka kože u poređenju sa ispitanicima koji nisu imali bakterije. Još jedan primer korisnih mikroba koje rizikujete da uništite stalnim tretiranjem sapunom.

Zašto bi sapun trebalo da koristite na pazuhu, preponama i stopalima ako je toliko loša ideja da ga koristite na ostatku tela? Pa, ta tri područja su neka od najosetljivijih zona na vašem telu i pogodna su podloga za razvoj gljivica, urastanja dlaka koje mogu dovesti do infekcija i generalno su ranjivija na razvoj loših bakterija i potencijalno štetne infekcije.

Ostavite komentar