DOKTORKA OTKRIVA: Na ova 4 prirodna načina sprečite zadržavanje vode i rešite se naduvenih prstiju i stomaka!

Ako vas muči zadržavanje vode i otečenost, pročitajte savete doktorke!

Zadržavanje vode u organizmu je čest problem koji ljudi ne razumeju dovoljno.

Iako mnogi misle da naše ćelije zadržavaju vodu, to u ovakvim slučajevima nije tačno – voda se zadržava u prostoru između ćelija i zbog nje se osećamo, i izgledamo, naduveno.

Postoji više razloga zašto zadržavamo vodu, i variraju od lekova koje uzimamo, hormonskih problema ili čak ishrane. Sada je doktorka objasnila šta možemo da uradimo da bismo izbegli ovaj problem koji je naročito leti vrlo rasprostranjen.

Ginekološkinja Vendi Trubou navodi da postoji nekoliko stvari koje možemo isprobati da bismo prestali da zadržavamo vodu.

Identifikujte najpre šta vam se tačno događa – „težina“ od vode događa se u tkivima po celom telu, stopalima, prstima, rukama… Dok se nadutost dešava samo u predelu stomaka.

„Prerađeni ugljeni hidrati, šećer i alkohol izazivaju upale u telu i često mi pacijentkinje prijavljuju da su unosile namirnice koje ih sadrže, pre nego što su počele da osećaju simptome zadržavanja vode. Ograničite unos takvih namirnica, možete čak probati jednu po jednu da izbacujete iz ishrane i tako ćete znati koja vam smeta“, rekla je dr Trubou.

Proverite koliko soli unosite? U zdravoj ishrani je so važan mineral i telo ne može normalno da funkcioniše bez njega, ali probajte da unosite kvalitetnu so u umerenim količinama, a ne jako slanu brzu hranu ili grickalice.

Pijte vodu!

„Znam da zvuči čudno, zadržavate vodu a neko vam kaže da je pijete još više. Ali je unos dovoljno vode preventivna mera, kao i unošenje namirnica koje je sadrže mnogo. Telo će dobiti podsticaj da eliminiše višak kroz uriniranje i neće je zadržavati toliko“, rekla je ona.

Vežbajte redovno, makar to bila i samo šetnja.

„Fizička aktivnost aktivira mišiće, koji masiraju tkiva, koja potom doživljavaju stimulaciju limfnih čvorova da višak tečnosti pošalju u bubrege, gde će biti prerađena i izbačena“, objasnila je ona.

Ako ništa od ovoga nije upalilo, upozorava doktorka, posavetujte se sa svojim lekarom jer je moguće da lek koji pijete ili neki drugi medicinski problem izazivaju zadržavanje vode.

Ostavite komentar